Crowdfunding har vuxit snabbt de senaste åren och fått en ökad uppmärksamhet som metod för att samla ekonomiska resurser från många. Några av de större plattformarna är Kickstarter, Indiegogo, svenskstartade Funded by me och svenska Crowdculture – med en dedikerad vinkling mot kulturprojekt. Flera kommuner och regioner har gått in i samarbeten med Crowdculture, där projekt som blir populära och når en grundfinansiering på crowdculture.se till exempel får en matchad budget med offentliga projektmedel/stöd.
Myndigheten för Kulturanalys gjorde 2013 en undersökning om crowdfunding för kultursektorn – vilken betydelse kan det ha och vilken potential finns? Resonemangen i rapporten är relevanta även när vi tänker bredare kring initiativ inom social innovation och samhällsentreprenörskap. ”Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding” – länk till pdf
Aktuellt exempel: TRINE – Let’s eliminate energy poverty
Solenergi som förändrar – på svenskinitierade plattformen Funded by me är det nu sista dagarna i TRINE:s finansieringskampanj. I det här fallet är det en ”equity”-kampanj där erbjudandet är att köpa andelar i företaget.
Är du i Stockholm den 9 december kan du bege dig till SE Bar där de är med och berättar om sin verksamhet och specifikt om hur de har arbetet med crowdfunding-kampanjen.
https://www.youtube.com/watch?v=uWAQS2qxQVk
Precis som med en del andra nya kollaborativa tjänster finns det lagliga frågetecken även med equity (aktiebaserad) crowdfunding. En utredning kikar på om det behövs nya regleringar, rapporterade Sveriges radio 8 september:
Praktiska tips för en crowdfunding-kampanj
En aktiebaserad (eller lånebaserad) crowdfunding som TRINE:s kan vara intressant för en mer omfattande verksamhet som redan har mycket av sin organisation på plats. För mindre projekt och initiativ i uppstart är det mer nära till hands att skapa en belöningsbaserad kampanj, där de som bidrar med en summa pengar får en gåva tillbaka som tack. Det är också utgångspunkten när Kreativitetsguiden skriver om crowdfunding i en användbar guide, som snabbt ger överblick och praktiska tips för vad som är viktigt att tänka på:
”Lyckas med gräsrotsfinansiering / crowdfunding!” →
Ett exampel som tas upp i guiden är en kampanj för en barnbok om programmering:
”Ett fantastiskt exempel som det finns mycket att lära av är Linda Liukas och hennes barnbok Hello Ruby. Linda Liukas är grundare till Rail Girls, en ideell organisation som lär ut programmering till kvinnor. Linda vände sig till Kickstarter för att finansiera ett projekt för att skapa en barnbok med inriktning på programmering; Hello Ruby.
Inom fyra timmar hade hon fått ihop de 10 000 dollar hon efterfrågade. När kampanjen avslutades hade hon fått ihop 381 000 dollar och varit tvungen att utvidga projektet flera gånger om. Hennes bok är nu färdig och ska förhoppningsvis nå finansiärerna och bokdiskarna under hösten 2015.
Titta gärna på Hello Ruby-bokens kickstartersida (kampanjen avslutad) och projektets hemsida.”
Vi har också kontakter till tidigare kursdeltagare och andra kontakter som har kört kampanjer om du skulle vilja bolla eller fråga om deras erfarenheter. Hör isåfall av dig så kopplar vi ihop!
Snabbkurser i crowdfunding online
How to start crowdfunding. Ett tips om du vill få en guidad introduktion till crowdfunding och att genomföra en kampanj, med FundedByMe-plattformen som utgångspunkt: ”This short course helps you to learn the basics of crowdfunding in just a few minutes. The tutorial will guide you through the most important phases of crowdfunding process, using the example of FundedByMe /…/”
Crowdfundingskolan. Även Crowdculture har en kurs. Här kan du ta del av 6 videoklipp mellan 5 och 20 min som förklarar vad crowdfunding är och specifikt hur du kan använda just plattformen crowdculture till ditt initiativ.
Ytterligare inspiration – aktuellt exempel: Språkkraft
Vi avslutar med att tipsa om en aktuell crowdfunding-kampanj via plattformen FundedByMe – Språkkraft:
Lämna ett svar