I förra veckan besökte Elmira Bayrasli Malmö för att prata om sin bok From the Other Side of the World: Extraordinary Entrepreneurs, Unlikely Places. (Public Affairs, 2015)
Hon säger själv om sin bok: ”I wrote this book to dispel that stereotype; to show that there are amazing men and women in Africa, Asia, Latin America, and the Middle East leading high-growth, globally competitive companies that are innovating; to show that entrepreneurship isn’t about a place, but opportunity. The men and women in my book are using entrepreneurship to solve the problems that have plagued them for so long and revolutionizing the systems that have denied them progress. Ultimately, progress is what entrepreneurship is about. This book aims to change mindsets about who an entrepreneur is and where they are.”
Under sin presentation i Malmö berättade Elmira Bayrasli bland annat om exempel från Nigeria och Indien som finns med i boken. I båda fallen betonade hon hur det handlar om att upptäcka underliggande orsaker som är hinder för utveckling, och att de entreprenörer hon har tittat på ser möjligheten att skapa verksamheter som både möter ett reellt behov och samtidigt förändrar system. I Nigeria – bristen på ett finansiellt ramverk ⇒ nya tjänster utvecklas för att få realekonomin att fungera. I Indien – en byråkrati som hindrade utveckling av välfärdsservice ⇒ en fristående ambulansservice startades upp i Mumbai.
Några inblickar från videoföreläsningen
På frågan om entreprenörskap är något som en kan lära sig lyfter Elmira Bayrasli fram universitet och andra läroverk som viktiga mötesplatser där entreprenöriellt tänkande kan uppmuntras och ges plats. Hon menar att entreprenörskap är ett lärande i sig och en process som sker tillsammans med andra. Ett sätt att lära sig och inspireras är att lyssna till berättelser om hur andra löst utmaningar. Och det är precis vad hon bidrar med i sin bok. I sju berättelser får vi följa sju entreprenörer på ”unlikely places” som tagit sig an utmaningar på kreativa sätt.
I Sverige pratas det just nu om flyktingströmmen till Sverige som ett svårlösligt problem. Hur kan vi ta hand om denna möjlighet istället för att se det som ett problem?
Kom ihåg att Steve Jobs [medskapare av Apple] är son till en syrisk flykting, säger Elmira Bayrasli och fortsätter resonera. Självklart finns det många entreprenörer bland flyktingarna. Inte minst för att de har tagit initiativet att ta sig hit, det är inte precis det lättaste. Du behöver vara entreprenöriellt lagd för att ta den risken. Många av flyktingar som kommer är människor som är öppna för risk och villiga att chansa för att få någonting. Det är viktiga entreprenöriella egenskaper. Så snarare än att se det som ett problem – se hur ni kan matcha resurserna och kompetensen som dessa människor har med utmaningarna ni har i Sverige, uppmanar Bayrasli. Vilka möjligheter kan skapas av denna situation? Med ett förändrat synsätt på situationen kommer många fler möjligheter att öppna sig. Där olika erfarenheter och perspektiv bejakas – där finns innovation.
Se videoföreläsningen här. Den är strax under en timma och har inte den bästa bildkvalitén men ljudet är bra. 🙂
Lämna ett svar