Tema Delaktighet

Vad är det vi menar när vi pratar om delaktighet? Alla har sin uppfattning, känslor och tankar om ordets betydelse. Under den här modulen berör vi temat delaktighet genom att visa på några olika sätt att fundera kring ämnet. Många av er kanske vill arbeta med delaktighet har arbetat med delaktighet, under detta tema kan ni fundera på vilken typ av delaktighet ni vill ha och hur ska denna se ut?

Under detta tema kommer vi ge förslag från olika håll och hoppas att det kan inspirera er vidare i er process och tankar om hur en kan arbeta med delaktighet.

From Fairy Tale to Reality

Av Edward Andersson

”Medborglig engagemang har blivit allt viktigare under de senaste tio åren, men vi har knappt skrapat på ytan av vad innovativa offentliga engagemang kan göra för offentliga tjänster, samhällen och medborgare. En del av det som håller oss tillbaka är föråldrade myter om medborgarengagemang.”From Fairy Tale to Reality

“Från saga till verklighet: Skingra myterna runt Medborgarengagemang” är ett samarbete med Involve och RSA. Broschyren debunks vanliga missuppfattningar av offentligt engagemang såsom rädsla för stigande kostnader och krympande utsikter till framgång, och ger bevis på motsatsen. Lyfts sex innovativt fallstudier från Croydon till Toscana och Estland, erbjuder broschyr välbehövlig alternativ till det sätt på vilket vi levererar våra offentliga tjänster.”

Denna artikel kan beröra er som är intresserade av samarbeten med kommun och av skapande av samhälleliga förändringar med de som bor och lever på en plats. Vi vill uppmunta i er läsning att tänka kritiskt på medborgarskap, vilka inkluderas v.v exkluderas etc?

Här hittar ni texten: From Fairy Tale To Reality 

 

The difference between difference and diversity

En blog av Sara Salem

Denna artikel har vi valt ut för att få in en annan vinkel en kritisk positionering på begreppet mångfald, för att jobba med inkludering eller olikheter behöver vi vara självkritiska i vårt arbete. Språket vi använder är viktigt, det är en stark kraft som som kan bibehålla saker som de är eller ledda oss till förändring. Frågan är vilken förändring vi söker och för vilka?

Tänkaren Audre Lords ords ekar; “difference must not be merely tolerated, but seen as a fund of necessary polarities between which our creativity can spark”

Här hittar ni texten: The difference between difference and diversity

Omar Kulane, Reggaebusschauffören

“Omar Kulane, känd som reggaebusschauffören, startar en trafikskola i Robertsfors som heter Katastrof. Den är öppen för alla, men Omar Kulane månar särskilt om att ge somalier bättre möjligheter att ta körkort.”

omar

bild: Västerbottens kurieren

Den här artikeln vill vi dela med oss till er för att inspirera till hur andra har jobbat delaktigt, hur en genom ett företag kan skapa möjligheter för varandra.

Här kan ni texten: Reggaebusschauffören

”How studying privilege systems can strengthen compassion”

Av Peggy McIntosh

Slutligen har vi en Video av Peggy Mclntosh som berör privilegier. Vi har alla privilegier således har vissa mer än andra. Hur förstår vi dessa mekanismer? Är det änns viktigt att förstå dessa? Kan det Mclntosh diskuterar hjälpa er i era olika projekt?

Med alla dessa ingångar i frågan om delaktighet hoppas vi att nya som gamla tankar kan revideras, omformuleras och kanske transformeras till något annat.

Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.