v 15: Lokalekonomisk analys som verktyg

Tid 9 april för inlämning av uppgiften Publiceringsplan. Du kommer att få feedback från oss pedagoger.

I veckans tema får vi lära oss mer om lokalekonomisk analys som verktyg för lokal utveckling. Genom att titta på statistik från SCB för den lokala bygden eller stadsdelen går det att analysera hur den lokala ekonomin skulle kunna stärkas.
Hur går det till? Om det handlar ett webbinarium som du kan följa live på tisdag 10 april kl 15-16, eller i efterhand (vi länkar till film i efterhand när den finns tillgänglig).

Efter att ha deltagit i eller sett webbinariet kan vi lyfta frågor och tankar i kursforumet!

Lokalekonomidagarna har under en rad år genomfört konferenser för att stimulera kunskapsutbyte för mer livskraftiga lokalsamhällen – i år genomförs samtal online.

Webinar 10 april kl 15:00 – 16:00: Lokalekonomisk analys. Länk för att delta live: https://zoom.us/j/143108516

”På det här webbinariet får vi lära oss mer om Lokalekonomisk analys – en populär metod för att ta fram bygdens handelsbalans med omvärlden och göra en framtidsvision för stärkt lokal ekonomi. Hur går det till? Vad har bygderna som gjort ”LEA” fått ut av metoden?

Medverkar gör bland andra Ulla Herlitz, författare till Grön Lokalekonomisk analys som processlett många bygder i metoden, och Tina Hodell från SCB, som bland annat jobbar med att ta fram LEA-statistik.”

Video – titta i efterhand (3:18 in i klippet börjar webbinariet):


Kommentarer

Ett svar till ”v 15: Lokalekonomisk analys som verktyg”

  1. En kommentar efter webinariet:

    Ulla Herlitz berättar i sin presentation att verktyget har använts sedan 80-talet med inspiration från Skottland, det kände jag inte till.

    Intressant också att man har utvecklat den ”gröna” dimensionen och tittar på resursflöden lokalt, det blir mer av ett helhetsperspektiv.

    I sin presentation nämner Ulla Herlitz att guide till grön lokalekonomisk analys finns på sidan Fria metoder: http://friametoder.se/?p=388262
    Hon tipsar också om skriften Den första samhällsnivån: https://helasverige.se/fileadmin/user_upload/Kansli/Skrifter/Den_foersta_samhallsnivaan_1_.pdf

    I helgen hade även Sydsvenskan ett reportage om hur LEA används i en liten bygd i Mittskåne: ”Här lär man sig hur man får byborna att lägga pengarna på hemmaplan”
    https://www.sydsvenskan.se/2018-04-21/har-lar-man-sig-hur-man-far-byborna-att-lagga-pengarna-pa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.