Hej!
En påminnelse – var med och ge feedback till varandra för uppgiften Mitt sammanhang – nästa steg, i kursforumet →
Vi närmar oss kursens slut, tisdag 4 juni. Det finns fortsatt möjlighet att boka in tid för att bolla utvecklingen i idéer/initiativ hela vägen fram till midsommar, hör av dig i så fall!
Det finns också möjlighet att komplettera eventuella uppgifter som är kvar från året efter kursens slut (vi mailar påminnelse om det är aktuellt).
Kursutvärdering
Vi vill gärna få input på hur du upplever att läsa kursen. Samtidigt är utvärderingen en möjlighet att reflektera över ditt eget lärande genom kursåret.
Svara så snart som möjligt, senast 2 juni.
Utvärderingen är anonym, och vi kommer att bearbeta sammanställningen av svaren tillsammans med andra kollegor på Glokala de kommande veckorna i juni.
Tack för din hjälp!
Studieintyg
Efter kursslut sammanställer vi ett intyg som kommer per post, maila din aktuella adress om du har flyttat under året.
Inspiration
Vilken roll ska social innovation och samhällsentreprenörskap spela?
Artikel – intervju: ”Social innovation är en värdedriven rörelse” (Mötesplats Social Innovation)
(Rapportförfattare Bjarne Stenquist)
I kursens inledning lyfte vi frågan om vad samhällsentreprenörskap står för, hur begreppet tolkas och används. I en intervju som publicerades förra veckan kommenterar Chris Sigaloff från Nederländerna hur hon ser att universitet och högskolor kan arbeta med social innovation och samhällsentreprenörskap. Hon har bland annat varit med och utvecklat Kafka Brigaderna, ”som rycker ut när medborgares intressen fastnar i byråkratiska labyrinter”. Intervjun är publicerad som en del av en förstudie för hur svenska universitet och högskolor kan utveckla sitt arbete, inom ramen för den nationella plattformen Mötesplats Social Innovation. För fältets utveckling i Sverige är det intressant att följa hur de akademiska lärosätena väljer att arbeta med frågorna!
Chris Sigaloff betonar att social innovation behöver handla om att göra verklig samhällsförändring och om värderingar:
”Det handlar om värderingar: hur vill vi faktiskt leva i samhället? Hur vill vi att samhället ska se ut? Vad är statens uppgift och roll? Vad betyder det att vara medborgare?
Detta kan inte begränsas till innovation när det gäller prylar, tekniker eller nya verktyg och metoder. Vi kan inte reducera oss till en instrumentell syn och undvika de mer grundläggande frågorna om vilken typ av samhälle vi vill sträva efter.”
Direktlänk till intervjun som pdf →
Hitta balans med många projekt och engagemang samtidigt?
Vi vänder tillbaka till perspektiv vi var inne på under ”inre liv”-modulen, hur hanterar vi att ha många projekt och processer på gång samtidigt? I en kort videosändning (15 min) delar Lisa Moraeus med sig av sina reflektioner, utifrån sin erfarenhet av att växla fokus mellan olika parallella engagemang.
Känner du igen dig? Vilka strategier använder du? Vi hoppas att sommaren ska bjuda på omväxling och att du har med dig verktyg från kursen som kan stödja dig framöver!
”Det är ok att ha många projekt på gång samtidigt! Det är ingenting fel med det. Däremot får det vissa konsekvenser som vi behöver vara medvetna om. Till exempel: …” Läs vidare →
Nästa vecka återkommer jag också med en sommarhälsning och information i samband kursens slut!
Lämna ett svar