14 jan: Input från Guelph i Kanada + mer

Vi fortsätter med input kring internationella trender, inblick i aktuell svenska debatt och en hälsning från tidigare kursdeltagare:

Skype-intervju med Chiara Camponeschi – skapare av The Enabling City

Vilka typer av initiativ växer fram Kanada i relation till ex Italien? Jag intervjuade Chiara Camponeschi, som nu bor i Guelph i Kanada där hon har en doktorandtjänst på universitetet. Hon kommer från Rom men har länge bott i Toronto. Under de senaste åren har hon tittat på kreativ organisering av initiativ i stadsrummet. I intervjun berättar hon bland annat om sin involvering i Transition Guelph, och om exempel från Rom.

mp3 – länk: http://samhallsentreprenor.glokala.se/arkiv/Intervju_Chiara_Camponeschi_130109.mp3

”Politiskt mod krävs för att skapa en ny välfärdsbransch” (10 januari, Dagens Samhälle)

Aktuell debattartikel i Dagens Samhälle om möjligheterna för icke-vinstdrivande aktörer inom välfärden, och reformen från 2006 med aktiebolag med begränsad vinstutdelning. Hanna Hallin och Karl Palmås har några konkreta politiska förslag – vad tror ni om dem? Det arrangeras även ett samtal i Stockholm 18 januari på samma tema.

Nyheter från Permanic – Stödförening för permakultur i Nicaragua

Henrik Haller som läste steg 2 förra året är drivande i föreningen Permanic, som jobbar med permakultur lokalt i Nicaragua. Här är uppdateringar i ett nyhetsbrev som kom i december!

Nyhetsbrev december 2012 (pdf)

”Kära medlemmar och sympatisörer,

Ytterligare ett år har snart gått och föreningen har nu drygt 20 medlemmar. I takt med att permakultur uppmärksammas alltmer i media har även intresset för vår förening ökat. 2012 har varit fullt av aktiviteter även om vi inte har utfört några projekt i Nicaragua. Arbetet har framförallt handlat om att rapportera gamla projekt och planera inför nya. Vi har informerat om vår verksamhet genom föreläsningar på festivaler och konferenser etc. över hela landet. Detta har lett till ett starkare nätverk och har stärkt banden till andra organisationer. Exempel på det är att vi nu har valts in som medlemmar valts in som medlemmar i såväl Latinamerikagrupperna (http://latinamerikagrupperna.se/aktivistgrupp/permanic) som Framtidsjorden (http://framtidsjorden.se). /…/”


Kommentarer

2 svar till ”14 jan: Input från Guelph i Kanada + mer”

  1. Spontant tänker jag att så klart det behövs fler icke-vinstdrivande företag inom välfärden! När jag läste artikeln slogs jag dock av varför måste det finnas en speciell form för aktiebolag? Måste man ut på börsen? Företag i vilken företagsform som helst kan man ju bara besluta sig för att ha som policy att återinvestera vinsten i företagen istället för att ta ut vinst. Eller har jag fel? (är inte så haj på företagsvärlden) Fast det där med att inte kunna sälja till ett företag som inte är icke-vinstdrivande gillade jag och det kanske skulle panga hela grejen om man inte hade det reglerat.
    I grunden handlar det om människors vilja och attityd… Men förstås om man premierar sådana företag och skapar så bra förutsättningar som man kan, så kanske människors vilja och attityd också förändras.

    1. En intressant aspekt som Nils Phillips brukar prata om utifrån Röstånga Utvecklings Aktiebolag är hur nya människor inkluderades, blev intresserade, när de lanserade idéen att starta ett aktiebolag (ett svb-bolag, för att vara precis). För en del kanske ideell förening och även ek förening klingar ”pratstuga”, medan ett aktiebolag kan tolkas som mer handlingskraftigt ”på riktigt”.
      Ligger det något i det här?

      Vanliga aktiebolag kan ju som du skriver ha i sin policy att hantera överskott på ett visst sätt. Däremot går det inte att förhindra att en policy exempelvis skrivs om. Regeringskansliets hemsida om svb-bolag: ”Även om tidigare regler har gett utrymme för att driva verksamhet i andra syften än att generera vinst åt ägare eller medlemmar, har dessa regler inte förmått hindra att företagets ägare tillgodogör sig överskottet av verksamheten.”

      Intressant att se hur LO:s uppdaterade ”samhällsbolag” kommer att diskuteras framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.