August

Du behöver logga in för att kunna skriva något på denna användares vägg.

 • Inspiration: Back to basics – word of mouth

  Hur kan vi stimulera muntlig kommunikation om det vi driver, få användare eller kunder att själva berätta och tipsa till vänner och kollegor? Det är utgån […]

 • Veckans tema knyter an till pitch-uppgiften. Vi tittar närmre på berättande som metod (storytelling) och berättelsens potential. Vilka historier vill vi berätta? Hur kan vårt berättande gå hand i hand med det vi […]

 • Nästa del i kursen kallar vi “Nå ut!”. Vi fokuserar på kommunikation och berättande, med exempel och egen fördjupning.

  Modulen sträcker sig från 4 februari till 3 mars.

  Se kursöversikten för kursens moment n […]

 • Lyssna till ett samtal mellan Lisa Moraeus och Maria Estling Vannestål som båda är författare och utbildare. Läs mer om poddavsnittet här →

  Vilken av strategierna för att hantera vardagsstress blir du mest sug […]

 • Vad händer när vi tillsammans föreställer oss framtiden?
  Teori U är en process som bland annat går ut på att bli klar över och hämta kraft från sin inre intention och komplettera det med vilja och handling. […]

 • Vinnovas aktuella utlysning inom social innovation har öppnat:
  “Är ni ett företag, en idéburen organisation eller offentlig verksamhet och har en ny smart lösning som skapar positiva samhällseffekter? Då kan ni […]

 • The Human Element är ett utvecklingsprogram som bygger på psykologen Will Schutz teori om gruppers utveckling och relationer – FIRO – Fundamental Interpersonal Relations Orientation. Varje organisation består av […]

 • Organisering och fokus i vardagen – Zen to Done
  Hur ser vår egen vardag ut? Finns det saker vi vill pröva på att föra in i vårt dagliga sätt att arbeta? För något år sedan hade Magasinet Camino ett temanummer o […]

 • Vi startar vårterminen med en modul kring vårt “inre liv”. Vilka värderingar driver oss? Hur relaterar vi till andra i samarbeten? Hur arbetar vi för att prioritera och hålla fokus?

  Modulen sträcker sig från 2 […]

 • Behövs chefen eller kan vi göra det själva? Är kooperativ ett svar på hur delat ägande och demokratisk styrning kan se ut, eller är de tungrodda med bristande flexibilitet?

  Till helgerna saktar vi ner tempot […]

 • Påminnelse: Utvärdering höstterminen
  En kort avstämning när vi närmar oss halvtid i kursen – förlängd svarstid, svara senast 21 december via: https:/ […]

 • Inspiration, lyssna: Förening för delningsekonomi vill förändra Göteborg
  Emma Öhrwall har tidigare läst Samhällsentreprenör (grundåret), här pratar hon kollaborativ ekonomi i Plånboken i P1 (23 november 20 […]

 • Den här veckan presenterar vi några möjliga vägar till finansiering som vi hoppas kan inspirera dig i sökandet efter finansiering för de initiativ du utvecklar.
  Finansiering genom proje […]

 • Hej!

  Vi inleder nu nästa del i kursen med rubriken Ekonomi & resurser. Se kursöversikten för de teman som vi planerar att arbeta med vecka för vecka. Modulen löper från 29 oktober fram till 28 december (jul/ […]

 • Hej,

  den här veckan finns det tid för att jobba med nätverksuppgiften. Inlämning: Söndag 28 oktober.

  I nätverkstemat betonas betydelsen av sammanhang där idéer kan mötas och utbytas. Vilka sammanha […]

 • I skrivande stund vet vi inte hur det slutgiltiga resultatet av valet 2018 ser ut, men analyserna av utgången är många.

  I en artikel i Sydsvenskans kulturdel skriver Cas Mudde, nederländsk statsvetare och “en […]

  • https://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/daniel-suhonen-vi-maste-bygga-en-lika-stor-folkrorelse-som-sd/

   Daniel Suhonens artikel tycker jag är väldigt intressant om att vänstern måste mobilisera sig och skapa sig en modern folkrörelse.

  • Daniel Suhonen: ”Vi måste bygga en lika stor folkrörelse som SD”

   Vi i debatten har pratat mycket om troll och mindre om människor. Har vi någon en enda gång beskrivit SD som den kämpande folkrörelse de är? undrar Daniel Suhonen i sin replik till Kristina Lindquist och Malin Ullgren.

   Den viktigaste insikten jag fått de senaste åren är att vänstern aldrig kommer att komma ur sin djupa politiska depression om inte inbördeskriget mellan identitetsvänster och fördelningsvänster upphör.

   Det finns ingen demokratisk socialism som kan undvika att vara såväl antirasistisk, feministisk och stödja människans frigörelse och inte samtidigt stå för en modern klassanalys, attackera kapitalets makt med en aktiv fördelningspolitik och rädda klimatet.

   Inte minst eftersom nationalstaten Sverige sedan 1990-talet varit under avveckling i hela landet: försvar, post, banker, polis och sociala skyddsnät har dragits tillbaka och människor ser denna förändring och undrar om någon vill försvara dem, tillvarata deras mänskliga rättigheter.

   I denna mening håller jag mer med Malin Ullgren i hennes fråga om var klassdebatten funnits i detta val (DN 12/9) än Kristina Lindquists kritik av hur delar av vänstern alltid förklarar allt med klass (DN 11/9).

   Men jag tror egentligen att bägge har rätt.

   Vi har talat för lite om klass, och ”lyssnat” på fel oro, där håller jag med Ullgren. Men vi i klassvänstern, har också varit för grovhuggna i vår kamp att få till en debatt. Djävulen bor, liksom den intressantaste analysen, i det finstilta.

   SD växte starkast i områden där Fredrik Reinfeldts utslagningspolitik slog hårdast, det visade forskare på DN Debatt (4/9). Samtidigt har tankesmedjan Katalys visat att SD-väljare oftare än andra ser sig själva som arbetarklass – men i mindre utsträckning ser det svenska samhället som ett klassamhälle.

   Visserligen lever vi i ett klassamhälle, det har vi alltid gjort, men diskussionerna och beskrivningarna av detta klassamhälle har gått helt förlorade nu när klyftorna hårdnar. Det betyder kanske helt enkelt mindre hur stor arbetarklassen eller kapitalistklassen är, än vad dessa människor tycker?

   I valet i söndags gick S och V fram starkt i Stockholms innerstad men S förlorade i glesbygden. Är det kört för det? Jag tror inte det. Politiska kriser handlar om politik, inte sociologi eller genetik. Obama vann samma väljare som sedan gick vidare till Trump. Vad folk ”är”, är mycket svårare att ändra på än vad de tycker och hur de ser på samhället. Där finns också möjligheten.

   Vi i debatten har pratat mycket om troll och robotar och mindre om människor. Har någon en enda gång beskrivit SD som den kämpande folkrörelse de är? Kolla bilderna från Åkessons kampanjmöten. Det är massmöten. På varje arbetsplats finns det i dag många brinnande agitatorer för nationalism och stoppad invandring.

   Därför har Kristina Lindquist rätt i att rasismen existerar i egen rätt. Men i sin förväxta form, med stöd av 17 procent av väljarkåren, framstår den snarare som rörelse än som ideologi. Vänstern har mött upp med, ja mycket ideologi och moral, och lite rörelsearbete. Här finns mycket att lära för en vänster som vill vinna människor. Vi måste bygga en rörelse där våra anhängare är lika segervissa och stolta som extremhögerns.

   Vänstern måste enas. Det kan vi väl ändå lära av 1930-talet? Vi behöver en vänster som förändrar världen genom konkreta förslag snarare än att beskriva den. Där vi möts utifrån vad vi vill snarare än vilka vi är. Lattepappor, förortsmorsor, invandrade akademiker och LO-jobbare kan tillsammans bygga en majoritet för demokratisk socialism.

   Då kan det nya födas och högern pressas tillbaka.

   Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys, initiativtagare till utredningen ”Klass i Sverige”, författare och socialdemokrat

  • Hej
   Gällande att bilda stabil regering så finns det misstankar hos många i det alternativa internet som är samhällskritiskt men oftare höger än vänster ( var är vänstern? ) .
   Misstankar som jag läst är att politik styrs mycket odemokratiskt t ex ” bilderberg ” .
   Och att mer vänsterteori är att högern och extremhögern gynnas med höger och högerextrem politik ( t ex att fattigt folk blir fattigare och argare med högerpolitik som gynnar mer välbeställda och missgynnar fattiga och att fattiga pekar med hjälp av högerextrema och media på och skyller på t ex flyktingar ) .
   Och att media som är mycket ägarkoncentrerad och de ägare som äger media är extremt rika och gillar högerpolitik är med och skapar diskussioner som t ex flyktingar och kriminalitet som skapar ett ogästvänligt samhälle.

 • I Malmö pågår just nu The Conference med en del spännande programpunkter, mycket kopplat till digital utveckling. Följ live-stream 4-5 september via deras hemsida: https://2018.theconference.se/

  Läs mer om pr […]

 • Hej!

  I den här veckans kurstema har vi två delar:

  Vem och vilka initiativ ser vi som samhällsentreprenörer? Läsning och reflektion, vi behöver dig som samtalspart!
  Ingen kommer undan politiken. Valti […]

 • Kursbeskrivning
  Samhällsentreprenör fördjupning – distans
  Hur kan nya projekt och verksamheter skapa samhällsförändring? Skiljer sig samhällsentreprenörskap från annat samhällsengagemang? Var befinner jag mig i […]

 • Visa mera