Hoffice – kollegor och arbetsplats till arbetsplatslösa

Igår hade vi en inspirerande entreprenörslunch på Glokala Folkhögskolan med Christofer Gradin Franzén från Hoffice.nu. Han har startat ett globalt nätverk och en metod kring hur arbetsplatslösa kan arbeta hemma hos varandra och skapa produktiva och lustfyllda arbetsdagar. Tidigt i hoffice historia deltog en inspirerad journalist på ett hoffice-event, en artikel skrevs, den översattes på engelska och vips så spreds hoffice. Nu finns över 100 Hofficegrupper över hela världen. Här hittar du en lista med en mängd artiklar som skrivits om Hoffice.

Se en kort intervju med Christofer.

Christofer Gradin FranzenUnder entreprenörslunchen berättade Christofer om sina drivkrafter bakom att skapa Hoffice (ihop med andra).

Experimentellt förhållningssätt. Frustrationen kring att sitta själv och jobba ledde till att han och en kompis började experimentera kring olika sätt att jobba och ta pauser tillsammans. De märkte att de fick mycket jobb gjort samtidigt som de efter en jobbdag även hade fått andra behov tillgodosedda – de hade jonglerat, flamsat, nätverkat, mediterat och promenerat. När fler anslöt fortsatte de ett experimentellt förhållningssätt för att hitta till former som passade alla.

Gåvoekonomi. Många hem står tomma dagtid och är en outnyttjad resurs som Hoffice tar vara på. En värd för ett hoffice-event bjuder in folk (gratis naturligtvis) till sitt hem och erbjuder arbetsplatser att sitta vid och en struktur att följa för arbetspass och inspirerande pauser och luncher. Ofta pratar deltagarna ihop sig för att tillsammans ordna mat och fika till pauserna. Känslan hos hofficedeltagare är ofta att de fått en gåva och därmed är det många som ”vill ge tillbaka”. Det skapar en generös atmosfär där många vill hjälpa varandra med diverse problem. Christofer berättar att han blivit kontaktad av riskkapitalister som föreslår att skapa nåt liknande Airbnb av Hoffice men det är inget Christofer nappar på. Principerna bakom gåvoekonomi är en stark och energigivande drivkraft för honom.

Kollektiv intelligens. Tillsammans är vi klokare och kan lösa komplexa problem bättre än vad vi kan som enskilda människor. För att en grupp ska fungera och kunna ta tillvara på individernas kompetens och styrkor krävs såklart att samarbetet fungerar och individerna känner sig sedda och betydelsefulla i gruppen. Christofer är psykolog i grunden och intresserar sig för sätt att få grupper att samarbeta och lösa komplexa problem tillsammans. Innan ett arbetspass håller värden i rundor där var och en berättar vad de planerar att arbeta med och efteråt kollar gruppen av med varandra igen och firar och hurrar det som uppnåtts. Christofer beskriver en skön känsla av stöd att få säga högt vad en ska fokusera på och att sen bli firad för de steg som tas.

2016-04-11 17.47.48 HDR

Cohero – spel om kollektiv intelligens och samarbete i grupp

Christofer har även skapat ett spel om kollektiv intelligens med syftet att utveckla samarbeten i grupper – Cohero. Han är psykolog i grunden och tar i spelet avstamp i olika psykologiska modeller. Om olikheter i en grupp tas tillvara kan den lösa mer komplexa problem än enskilda individer. I spelet gäller det att hitta till samarbete för att ha möjlighet att överleva i spelets värld. Igår kväll guidade Christofer Watch it! genom flera timmars roliga utmaningar i Cohero.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.