Uppgift: Framtiden

FRAMTIDEN

Vi närmar oss nu slutet av kursåret och framför oss ligger framtiden. Vad vill du ta med dig från det gångna året in iSkärmavbild 2016-04-14 kl. 14.03.25 framtiden? Hur vill du att framtiden ska se ut för dig och ditt projekt, din verksamhet? Vad händer om du ser på ditt projekt i ett längre perspektiv?

I denna sista uppgift i kursen får du chansen att på olika sätt blicka framåt och anta ett långsiktigt perspektiv. Vi har samlat ihop några olika metoder som syftar till att blicka framåt. Välj den som du tycker passar dig och du blir nyfiken på, kombinera eller hitta på ett eget sätt.

Hur: Välj ett av alternativen nedan eller gör en egen version och gör sen ett inlägg i kursforumet – skriv, rita, spela in ljud eller video.

Inlämning: 2 maj i tråden för inlämning –> http://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/kursforum-2015-2016/forum/topic/uppgift-framtid/

Respons till varandra
Ta del av vars och ens inlämning i kursforumet och ge sen en kort kommentar under respektive inlägg.

Vilka tankar och reflektioner väcks hos dig som du vill dela med dig av? Har du några tips och råd att ge med tanke på framtiden för projektidéerna?  

Lämna din respons senast den 13 maj.

Alternativ 1) REFLEKTERA & SIKTA MOT MÅL

Att sätta upp tydliga mål som vi gör konkreta ger oss större möjlighet att veta vartåt vi är på väg. Sedan kan målen förstås förändras på vägen, men om vi inte har tagit ut någon konkret riktning i början så är det lätt att förvirra sig i alla möjligheter och hinder som är omöjliga att inte stöta på under resans gång. För att orka vandra hela vägen när det ibland blåser motvind så är det viktigt att klargöra varför vi vill detta, vad det är som motiverar oss och var vi kan finna stöd. Sätt dig i lugn och ro med papper och penna för att svara på frågorna nedan.

Framåtblick
1. Vilka tre saker skulle jag vilja lova mig själv att göra inom ett år?
2. Vilka tre egenskaper vill jag jobba med att utveckla inom ett år?
3. Under vilka omständigheter skulle jag vilja arbeta?
4. Vad är det som tar för mycket av min tid idag som jag vill ändra på?
5. Vad vill jag ägna mer tid åt?
6. Vad vill jag lära mig mer om?
7. Vilka ”måsten” vill jag sluta med?

Målbild
1. Vilka mål vill jag sätta upp för mig själv de kommande åren?
2. Varför vill jag nå detta mål? Vad ger det mig? Vad ger det andra?
3. Vilka delmål krävs det att jag tar för att nå dit?
4. Vad är det minsta och första steg jag kan tänka mig att ta idag/ imorgon/denna vecka för att närma mig det målet?
5. Hur ska jag finna motivation att jobba mot mitt mål ifall jag tappar motivationen?
6. Var kan jag finna stöd i min process?

Alternativ 2) FANTISERA & RITA

Vad händer när vi använder vår fantasi som verktyg för att föreställa oss framtiden? Och hur kan vi ta hjälp av det visuella för att drömma och planera? Här får du inspiration till hur du kan rita din framtid och dina steg på vägen dit:

Alternativ 3) SKISSA UPP DINA MÅLSÄTTNINGAR OCH VÄGEN DIT

processplan Här hittar du en handskissad modell för att identifiera målsättningar, och rita upp hur processen dit kan se ut. Om du vill kan du kika på ett filmklipp där August i en del av videon muntligt förklarar hur den handskrivna modellen kan användas: https://vimeo.com/49668383

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.