18-19 januari: Internat

Intryck från internatet 18-19 januari

MÅNDAG i Malmö

                                                    Underverket
underverketEfter gemensam lunch på Glokala folkhögskolan traskade vi bort till en annan av Glokalas lokaler – projekthuset Underverket. Där mötte oss verksamhetsledaren Teneal Solinas för att berätta om Underverkets verksamhet och historia. Den stora hemtrevliga källarlokalen Underverket är en plattform för projekt, individer och organisationer som är involverade i sociala frågor, kultur och hållbarhet. Cirka 50 personer deltar på olika sätt i Underverket genom de teatergrupper, kontor, kulturkollektiv, cykelverkstäder mm som finns under Underverkets paraply. Utöver de fasta platserna sker här många olika typer av evenemang under kvällarna och ett ”gräsrotsTenealgalleri” står alldeles snart färdigt med fokus på ännu ej etablerade konstnärer.

Teneal delade även med sig av sin egen historia om den 15åriga entreprenören i Australiens regnskog som startade en frisersalong och sen gav sig ut på en många år lång resa världen över för att tillslut landa i Sverige. Hennes passion för kollektiva processer och samskapande får hon utlopp för i Underverket men även i kulturföreningen kring Sjönevadsfesten i Halland, kollektivt ägd mark och hus i Småland och sitt band.

magdalena


Hållbart ledarskap med Magdalena Musiala
Under måndagen hade vi även besök av Magdalena Musiala, facilitator och utbildare med 10 års erfarenhet av att stödja och leda grupper till samarbete och personlig hållbarhet. Hon delade med sig av några av sina favoritverktyg som bygger på FIRO, The Human Element och Radical Collaboration.

Hon visade på tre olika sätt att närma sig en utmaning – den röda, den rosa och den gröna zonen.gron zon rosa zon rod zon

Att bli medveten om när vi går in i de olika zonerna och uppmärksam på vad det gör med oss kan vara ett steg mot att skapa personlig hållbarhet och hållbara samarbeten.

Grupprocessteorin FIRO och The Human Element utgår ifrån att alla människor vill känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. När vi känner så har vi lättare att välja grön zon. Hur kan vi som projektledare, arbetsledare, mötesunderlättare, gruppmedlem och/eller medmänniska bidra till att andra känner sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta? Vad kan vi konkret göra under ett möte för hjälpa andra att vara i grön zon?

tillhora kontroll oppenhet

Här kan du titta på en introduktion till Radical Collaboration med Jim Tamms: radicalcollaboration.com
Här The human element Swedens’s hemsida hittar du mer inforamtion om FIRO och The Human Element.

Projektfeedback
De sista timmarna av måndagen ägnade vi åt att få och ge feedback på varandras projektidéer tillsammans med Fredrik Björk.

TISDAG i Köpenhamn

Med på resan till Köpenhamn var förutom vår kurs även några deltagare från fördjupningsåret och ett helt gäng från Centrum för publikt entreprenörskap med medbjudna vänner.

pa_vag

Bybi
Första stoppet i Köpenhamn gjorde vi hos verksamheten Bybi. Oliver Maxwell, som är initiativtagare till verksamheten, berättade om binas komplexa samhällen och drog paralleller med hur vi som människor organiserar oss. Demokratiskt verkar bina överlägsna oss och vi fascinerades av att höra om hur bina dansar för att kommunicera var nektarn finns och hur konsensus söks inför en flytt.Oliver bybi

Oliver gav oss även en inblick i hur Bybis verksamhet växt fram och drivs idag, vilka samarbeten som varit viktiga och hur produktutvecklingen ser ut. Företag och organisationer kan betala för en tjänst där de får bikupor utplacerade vid sin fastighet, på tak eller i trädgården, och Bybi ser sedan till att ta hand om biodlingen inklusive honungsproduktion från det kupan genererar. En av deras största kunder är Bella Center (stor mässa) som bla har bikupor på taket och köper in Bybis honung och honungsöl till deras evenemang.

Sedan starten 2010 har de vuxit steg för steg, finansierade genom intäkterna de genererar med försäljningen av tjänster och honungsprodukter. De får förfrågningar om att starta upp verksamhet i andra delar av Danmark, men har ännu ingen möjlighet att växa bortom Köpenhamn.

Under besöket jämförde vi även med det vi känner till om liknande verksamheter på den svenska sidan, i första hand Bee Urban och projektet Bisam.

bin och folkbivaxKopenhamns honung

Samhällsentreprenör och guide Peter Bjerg
Den danska samhällsentreprenören Peter Bjerg – bla från Supertanker – mötte upp oss hos Bybi och blev vår guide för resen av dagen. Han såg till att vi kom smidigt mellan de olika studiebesöken och bidrog till inspirerande samtal på alla de bussar, metros, promenader och pauser som omgav besöksmålen.

ContainerbyPetermfl

Vesterbros fixerum och samhällsentreprenören Michael LodbergMichael Lodberg
En sen ändring i schemat gjorde att vi skippade projekthuset KPH (se nedan under programmet) och istället åkte till
Vesterbro för att äta lunch och lyssna till samhällsentreprenören och initiativtagaren Michael Lodberg. Vesterbro är ett område som delvis präglas av drogmissbruk. Michael Lodberg, som själv bor i området, mötte missbruket utanför sin dörr, i telefonkiosken, i sitt soprum och blev drivande till flera initiativ som syftat till att skapa vägar för droganvändarna att ta sig ur sitt missbruk och/eller behålla sin värdighet. Michael berättade att 250 personer dör i överdos varje år i Danmark och det är vad Michael och hans medarbetare vill ändra på. På Vesterbro öppnade de café Dugnad – en plats där droganvändare fick tillgång till hälsosam mat, en ren plats att injicera och ett sammanhang där de blev bemötta respektfullt. Cafét stängdes ner av kommunen och engagemanget för droganvändarna fortsatte på många andra sätt. Bland annat genom skapandet av mobila ”fixerum” där droganvändarna får rena sprutor och kan injicera under uppsyn av en sjuksköterska. På det sättet minskas risken för överdos. Vi mötte sjuksköterskan Joakim i Vesterbros mobila fixerum. Efter mycket motstånd och desto mer påhittiga initiativ finns nu 5 mobila fixerum i Danmark. Här finns en kort film om projektet: youtu.be/nPnIG8iq51c

fixelancen i fixerummet

Michael är även drivande i gatutidningen Illegal! – en kulturtidning om droger – som bla säljs av droganvändare för att finansiera sitt droganvändande. ”Better then other options” och ”we say it as it is”, kommenterar Michael.

pant
Ytterligare ett projekt Michael berättar om är de lådor för pant de ställde ut i staden och som numera bytt form till ”kommunalt godkända hyllor” för pantflaskor på soptunnorna runt om i staden. Där kan pantflaskor lättare och mer värdigt byta ägare från de som slänger dem till de som samlar pant och även miljön sparas på kuppen. Här finns en kort film om projektet: youtu.be/QMB7UowZ9Xw

 

Containerbyn
Bureau Detour är en kreativ organisation som skapar sociala platser där kreativitet kan ske i offentlig mijlö. Deras verktyg är konst, design, arkitektur och stadsplanering. En av många projekt är Containerbyn på Norrebro i Köpenhamn. På en fem meter bred remsa längs med järnvägspåret har de byggt upp en liten by av containrar som blivit till kontor, kök, scen, cykelverkstad, trä- och metallverkstad, ateljéer, växthus och hönshus mm.

Benny_berattar

Benny guider oss i Containerbyn och berättar om projektets framväxt. I deras hyreskontrakt med kommunen står det att hyran betalas med ”kulturellt kapital”. Vad som menas med har fått växa fram men det kan tex vara workshops, evenemang och helt enkelt ett ställe dit allmänheten är välkommen, menar Benny.

Benny beskriver sig själv som översättare – mellan kommuntjänstemän och medborgare, konstnärerna i containerbyn och boende i området, designers och stadsplanerare osv. Här vill de skapa en plats där kreativitet, samtal och kollektiva processer kan ske och konflikthantering, samtal, konst och översättning blir då några av de användbara verktygen.

::::::::::::::::::::::::::

Internat 2: 18-19 januari, Malmö & Köpenhamn

Vi närmar oss internat #2. Två dagar i januari med en tur över till Köpenhamn och möten där! Under måndagen i Malmö
gästas vi av Magdalena Musiala, facilitator och utbildare, som i en workshop sätter fokus på personligt ledarskap. Magdalena såg ni kort i ett videoklipp den 23 november i kursen. Det blir ett tillfälle att följa upp momenten där vi har tittat på organisering, ledarskap och gruppdynamik. På tisdagen besöker vi bland annat projektet Bybi – ett arbetsintegrerande social företag som sysslar med bin och som sedan 2011 har involverat hemlösa och asylsökande i att jobba med utplacerade bikupor på olika platser i Köpenhamn. Vi besöker även projekthuset KPH och Containerbyn tillsammans med den danske samhällsentreprenören Peter Bjerg.

Tider för dagarnainternatSHE
Måndag 18 januari 11:30 – 18:30
Tisdag 19 januari 08:00 – 17:00

Anmäl dig till dagarna
Meddela oss din medverkan senast måndag 11 januari till: emma.i [at] glokala.se, men gärna så snart som möjligt. Skriv om du har några särskilda matbehov utöver vegetariskt.

Resa till Malmö
För längre resor ger vi ett stöd för kostnader upp till 750 kr, mot kvitto/biljetter.

Resan till och i Köpenhamn
Skolan står för resekostnaden till studiebesöken i Köpenhamn 19 januari.

Boende
Ett alternativ till vänner eller kontakter i Malmö kan vara:

Det finns även möjlighet till enkel övernattning på skolan. Om du vill sova över i huset, så måste du anmäla detta till Emma på emma.i [at] glokala.se senast 11 januari. Du behöver också ta med sovsäck och liggunderlag. Det finns micro, kylskåp och dusch i huset. Detta är ett mycket enkelt boende, men gratis, där ni delar sovplats på golvet i klassrum på skolan.

Mat
Glokala bjuder på lunch och fika på måndagen. Middagen på måndag och lunchen på tisdag står du själv för.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Program för dagarna

18 januari

Platser:
Sofielunds Folkets Hus (SFH) där Glokala folkhögskolan finns. Rolfsgatan 16, karta: http://goo.gl/maps/yRB3n. Vi möts på SFH för lunch på måndagen. Från Malmö central går buss 35 som stannar nära Sofielunds folkets, hållplats ”Malmö Rolfsgatan” eller buss 32 med hållplats ”Malmö Ystadsgatan”. För tider, se: http://www.skanetrafiken.se/
Underverket. Hasselgatan 8, karta: https://goo.gl/maps/kYWXDZgwRKS2. Vi går tillsammans till Underverket från SFH på måndagen.

Magdalena Musiala

11.30  Lunch – vi bjuder på lunch i restaurang Marilú, SFH, som start för dagarna och går sedan till Underverket
12.30  Välkomna – introduktion till dagarna och rundtur på Underverket med Teneal Solinas
13.30  Workshop med Magdalena Musiala
15.30  Paus med matig fika
15.50  Projekten i gruppen – idéutveckling och feedback (paus under sessionen)
18.15 – 18.30  Inför morgondagen i Köpenhamn
Kvällen – Fri tid!

underverketUnderverket_2

19 januari – Köpenhamn

Samlingsplats:
Vi samlas vid tågstation Triangeln 8.30, i markplan vid södra uppgången mot Smedjegatan (Bo Widerbergs plats, Tandläkarhögskolan). Karta: http://goo.gl/maps/mm7ih

8.30  Samling vid station Triangeln och resa över till Köpenhamn
10.00  Besök hos Bybi. Adress: Sundholmsvej 34, Köpenhamn
11.30  Lunchpaus och transport med kollektivtrafik till nästa studiebesök
På eftermiddagen gör vi ytterligare 2 studiebesök i Köpenhamn – hos KPH-Copenhagen projects och Containerby.
ca 16.00  Resa tillbaka till Malmö. I Malmö senast kl 17:00.
Tack och hej!

 

BYBI – biodlingar på Köpenhamns tak
Sedan 2011 har Bybi involverat hemlösa och asylsökande i att jobba med utplacerade bikupor på olika platser i Köpenhamn. Genom försäljning, samarbeten och sponsorskap utvecklas verksamhetsmodellen.

KPH – community for social innovation startups
KPH är ett projekthus och en gemenskap för sociala och innovativa startups och små
växande företag. KPH verkar för att förbättra samhället och de verksamheter, organisationer och företag som ingår i KPH jobbar mot sociala, kulturella eller mijlömässiga mål. 


containerby

 

Containerbyn – en plattform för fritt byggande
Bureau Detours har tillsammans med andra skapat en plattform för experimentellt byggande och socialt entreprenörskap i Köpenhamn. Containerbyn innehåller bland annat en biograf, en scen, kök och verkstäder för trä, metall mm. Här kan du läsa en artikel om Containerbyn, på danska.

 


Peter Bjerg
Samhällsentreprenör – Varför och hur? – samtal med Peter Bjerg
Peter Bjerg är bland annat medlem i gruppen Supertanker och medstiftare av KPH. Han har 20 års erfarenhet som samhällsentreprenör och kommer att vara vår guide under dagen. I Containerbyn tar vi tid för att lyssna på hans erfarenheter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.