v 50 Exempel på historier.

Den här veckan fortsätter vi med teori om berättande och hör Elin berätta om olika typer av historier som kan vara bra att kunna berätta om du vill påverka. Vi ser också på ett par exempel från verkligheten. Hur kan vårt berättande gå hand i hand med det vi försöker skapa, förändra eller vill förmedla?


Videoreportage om Homebaked i Liverpool

Ett exempel på en berättelse om ett initiativ. (Tips: Aktivera undertexter om du vill få automatisk översättning till svenska.)


Se video: The LEGO story


Frågor för reflektion:

→ Se reportaget om Homebaked (9 min). Vilka olika ingredienser används i filmen, vad väljer de att lyfta fram? Skriv för dig själv ner de olika “ingredienser” de använder för att skapa berättelsen om Homebaked. Vilken eller vilka typer historier ingår i filmen.

→ Se videon om LEGO´s historia. Vilken typ av historia är detta? Hur använder LEGO sinnen och känslor för att förmedla sin historia?

→ Återse The storyteller´s secret från förra veckans innehåll. “Storytelling culture at KPMG” nämns som ett positivt exempel där medarbetarnas motivation har ökat. Att arbeta med kulturen på en arbetsplats kan ses som ett “mjukt” sätt att styra utvecklingen.
– Kan du jämföra med erfarenheter i projekt eller verksamheter du har arbetat i, har det funnits en kultur av att dela historier? Hur har du i så fall upplevt den kulturen?
– Vilka risker finns med att bara betona positiva exempel och erfarenheter?

Välj ett par frågor från v 49 eller denna v 50 och skriv ett kort inlägg i Kursforumet. Läs de andras inlägg och svara gärna på dem: Forumämnen – Kursforum 2021-2022 – Samhällsentreprenör fördjupning (glokala.net)


Inspiration:

Martin Luther King – I have a dream

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.