v 15 Inspiration: We the Power – The Future of Energy is Community-Owned

Hej! Vi har kommit till den sista veckan med särskilt fokus på ekonomi och resurser. Som några av er har hört lite om var jag nyligen iväg på en studieresa där vi bland annat träffade två energikooperativ i norra Nederländerna. På en hel del håll i Europa finns idag en veritabel folkrörelse som tillsammans ser till att driva energiomställningen framåt, samtidigt som de bidrar till en stärkt lokal ekonomi. I Sverige är det här dock en marginell företeelse, än så länge.

I filmen We the Power (45 min) som släpptes för just ett år sedan möter vi några pionjärer och eldsjälar i flera länder, och blir också introducerade till den europeiska paraplyorganisationen för energikooperativ – RESCOOP. Direkt och inspirerande som inblick! (Kanske med undantag för rätt överdramatiserade inklipp med en gestaltad näringslivs-/etablissemangsrepresentant – döm själva)

Se filmen via youtube (textning kan aktiveras):

För egen reflektion: Vilka frågor väcks när du ser filmen? Hur ser vägen framåt ut i Sverige? Kan stigande elpriser och Rysslands krig i Ukraina göra att fler medborgardrivna initiativ tas?

Ps. Något som det berättas om i filmen är det europeiska “Clean Energy”-lagpaketet som RESCOOP har bidragit till att få på plats. Det är ännu inte helt klart hur detta påverkar förutsättningarna för energikooperativ i Sverige, implementeringen i svensk lag har gått långsamt. Forskningsinstitutet Rise har ett pågående projekt där förutsättningarna för energigemenskaper undersöks, de kommenterar lagstiftningsprocessen i Sverige i ett inlägg 25 mars: “Ny proposition kan påverka energigemenskaper”
Det låter inte helt lovande, men fortsättning följer!

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.