v 18 Inspiration: Förnyad lokal demokrati?

Att agera som samhällsentreprenör handlar ofta om att bjuda in människor till att vara med i nya initiativ, ibland kopplat till en lokal plats – exempelvis en by eller en stadsdel. Vilken betydelse kan det ha för den lokala demokratin? Vi lyfter fram några aktuella saker som inspiration!

1 Tips online 3 maj 19:00: Lokalt engagemang och deltagande som verktyg för demokrati med Carolina Castillo
Länk till facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/684865709498976/
Anmälan: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYud-qvqDkrH9TGp_OF2UUFXTCpMhU7CW1f

“Under kvällen kommer två exempel på lokalt engagemang att lyftas och visa hur det kan leda till förändring. Exemplen visar två vitt skilda fall av lokalt engagemang, både geografiskt och politiskt: ett i Paraguay och ett i Sverige.
En liten by i Paraguay som ställde om från konventionell odling till ekologisk och kulturenliga odlingsmetoder och hur detta ledde till självförsörjande som i sin tur förstärkte den lokala demokratin.
Det andra exempel finns i Sverige i byn Önneköp som ställde om den lokala butiken till ett samägt bygdebolag som tillsammans driver och äger både Lanthandel och Kulturhus.”


2 “Ny bok vill lyfta rörelser som skapar lokal demokrati”. Artikel 29 mars i Landets fria, om boken “Orädda städer” som nyligen getts ut i svensk översättning.
Du kan läsa mer om boken på oräddastäder.se


3 Malmöstadsdel får helt egen valuta – får bara spenderas lokalt”. Nästa vecka får vi under kursträffen chansen att höra mer om projektet Malmö Tillsammans pågående piloter med deltagande budget och lokal valuta som verktyg för att involvera medborgare i den lokala utvecklingen. Redan nu finns ett klipp från Sveriges radio att lyssna på om den lokala valutan som testas i Kirseberg. 28 april, P4 Malmöhus:

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.