v 48 Inspiration: We the Power – The Future of Energy is Community-Owned

Aktuellt i kursen:
Påminnelse: Uppgiften Verksamhetsmodell – skapa eller utveckla.
– Kommande kurstema “Att ta betalt…”, inplanerat samtal 14 december kl 12:00-13:00
– Praktik, tid för genomförande och reflektion. Inlämning av reflektion om praktiken 12 december.

Veckans tema med inspiration: “We the Power – The Future of Energy is Community-Owned”

Hej! I våras var jag (August) iväg på en studieresa där vi bland annat träffade två energikooperativ i norra Nederländerna. På en hel del håll i Europa finns idag en veritabel folkrörelse som tillsammans ser till att driva energiomställningen framåt, samtidigt som de bidrar till en stärkt lokal ekonomi. I Sverige är det här dock en marginell företeelse, än så länge.

I filmen We the Power (45 min) som släpptes förra året möter vi några pionjärer och eldsjälar i flera länder, och blir också introducerade till den europeiska paraplyorganisationen för energikooperativ – RESCOOP. Direkt och inspirerande som inblick! (Kanske med undantag för rätt överdramatiserade inklipp med en gestaltad näringslivs-/etablissemangsrepresentant – döm själva)

Se filmen via youtube (textning kan aktiveras):

För egen reflektion: Vilka frågor väcks när du ser filmen? Hur ser förutsättningarna för fler energikooperativ ut i Sverige?


Vidare fördjupning: Tidigare i höstas startade en facebook-grupp som ett sammanhang för kunskapande och nätverkande mellan intresserade av energikooperativ och -gemenskaper i Sverige: https://www.facebook.com/groups/1424299984756269

Ps. Något som det berättas om i filmen är det europeiska “Clean Energy”-lagpaketet som RESCOOP har bidragit till att få på plats. Dock verkar implementeringen i svensk lag sakna en tydlig viljeriktning för att stödja en utveckling med fler energigemenskaper/kooperativ. Forskare i Lund kommenterade i våras så här: “Regeringens proposition om energigemenskaper undermålig”

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.