v 49 Aktuell inspiration: MR-dagarna & Framtidsagenda

Aktuellt i kursen:
Påminnelse: Uppgiften Verksamhetsmodell – skapa eller utveckla.
– Kommande kurstema ”Att ta betalt…”, inplanerat samtal online 14 december kl 12:00-13:00
– Praktik, tid för genomförande och reflektion. Inlämning av reflektion om praktiken 12 december.

Den här veckan! Ta del av reflektioner från MR-dagarna och “Framtidsagendan” för samhällsentreprenörskap som nätverket Samhällsentreprenörskap Sverige tagit fram:

#1 Reflektioner från MR-dagarna

Amanda i kursen besökte nyligen MR-dagarna som i år hölls i Örebro 17-18 november. Läs om några av intrycken från seminarier med stor bredd under dagarna!

Årets tema var “Rätten till ett liv i trygghet och säkerhet”, vilket ju också varit en av de mest uppmärksammade frågorna i årets valrörelse. Snarare än att fokusera på ett yttre hot i form av brottslighet och ordningsstörningar med “hårdare tag” som svar, ville konferensen vidga synen på trygghet och säkerhet eftersom många faktorer påverkar människors upplevelse av det:

[…] vårt boende, tillgången till arbete , vår ekonomi, vår tillit till samhället, vår familjesituation, vår upplevelse av att behandlas likvärdigt med andra (icke-diskriminering), oro för problem i närmiljön, större globala hot som klimatkris, konflikter och mycket mer

Detta reflekterades också i programmet med seminarier kring antidiskriminering, hot mot MR-försvarare, rasism och minoritetsstress, elevers trygghet i skolan, asylsökandes situation i Sverige, klimatkrisen med mycket mera. Man pratade såklart också om hur snabbt den försvarspolitiska spelplanen förändrats i och med Rysslands angreppskrig i Ukraina och Sveriges ansökan om NATO-medlemskap.”


#2 Framtidsagendan

Vilka politiska åtgärder är önskvärda för att utveckla förutsättningarna för samhällsentreprenörskap? Det har nätverket Samhällsentreprenörskap Sverige nyligen publicerat en agenda för med tio förslag. Vilka förslag håller du med om, är det något du ser annorlunda på eller saknar?

Sedan den dåvarande regeringen lanserade en strategi för socialt företagande och social innovation 2018 har det varit tunt på samlade politiska grepp för att stödja denna inriktning. Läs mer på: https://www.samhällsentreprenörskap.com/framtidsagendan/

“Samhällsentreprenörskap Sveriges Framtidsagenda är en sammanställning av 10 konkreta åtgärder för hur Sverige kan bli världsledande inom samhällsentreprenörskap och social innovation.”

    Svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.