v 8 Kommunikation i sociala medier – aktuella perspektiv

assorted colors paper cutouts closeup photo

Intryck och inspelning från kursträffen 6-7 februari i Malmö

För två veckor sedan träffades vi ett gäng i Malmö! Två delar av programmet går att ta del av i efterhand inspelat: Dels Carolinas presentation och samtal om erfarenheterna med Levande Önneköp, och dels inspelning från det digitala seminariet “Delaktighet i innovation – skapandet av lokal innovationskultur”.

Se båda inspelningarna via forumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2022-2023/forum/topic/intryck-och-inspelning-fran-kurstraffen-6-7-februari/


Tema: Kommunikation i sociala medier – aktuella perspektiv

Under modulen “Nå ut” lyfter vi olika perspektiv på kommunikation. När det gäller sociala medier är en återkommande fråga hur vi når fram till de vi vill kommunicera med – beroende på vilket initiativ vi arbetar med är målgruppen kanske bredare eller mer nischad. Som det konstateras i den senaste årliga undersökningen “Svenskarna och internet” ligger sociala medier-användningen stabilt, med Youtube, Facebook och Instagram som de dominerande plattformarna. Men vilka/vilken plattformar som används i vardagen skiljer sig samtidigt ganska tydligt mellan olika åldersgrupper, något som synliggörs i tabellen nedan:

Från “Svenskarna och internet 2022”:
Vilka sociala nätverksplatser/sociala medier har du använt varje dag? År 2022

Kanske kan den här åldersanalysen vara till visst stöd i tankar om vilka plattformar det är värt att lägga mest krut på? Se gärna Internetstiftelsens presentation av undersökningen som helhet, som ger en rad perspektiv på hur digitaliseringen i Sverige utvecklas: https://youtu.be/A_zvLI0p6o4

I en artikel på Sveriges Kommunikatörers webb intervjuas tillväxtstrategen och sociala medier-experten Christina Norling om strategier som blir viktiga för arbetet med sociala medier under 2023. Hon konstaterar också att det är en utmaning att nå sin målgrupp, men lyfter fram storytelling och användargenererat innehåll som två sätt att arbeta för att skapa både engagemang och trovärdighet.

Mer konkretiserade tips för att bädda för interaktion ges i den här videon från Alexandra Bylund (“Social Media Manager TV”), som även driver onlinekursen Social Media Academy: “8 tips för att HÖJA ENGAGEMANGET hos dina följare!” (19 min).
→ I den mån du arbetar aktivt med sociala medier i ett eller flera initiativ, vilket tips skulle du i första hand ta fasta på? Reflektera själv och dela gärna tankar som kommentar här eller i forumet!

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.