v 43 Tema & uppgift: Verksamhetsmodell

Hej,

i kursens nästa moment får du möjlighet att laborera med idéer för hur ditt initiativ kan vara organiserat, och hur det kan finansieras – eller hur de resurser som behövs kan mobiliseras. Ta del av introduktionen till kursens nästa uppgift nedan.

Det är även tid för inlämning av uppgiften “Mitt nätverk” (23 oktober), och lite intryck från kursträffen i Malmö hittar du här: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/2023/10/intryck-fran-kurstraffen-19-20-oktober-i-malmo/

Verksamhetsmodell — en utforskande process

När vi vill gå från idé till förverkligande finns verktyg som kan hjälpa oss att få överblick och helhetsperspektiv. Genom att mappa upp en verksamhets olika komponenter kan vi synliggöra hur olika delar hänger ihop. Det gör det också möjlighet att laborera med olika aspekter, som verksamhetens inriktning och tänkta finansiering. I processen kan nya idéer dyka upp som utvecklar verksamhetsidén!

Social Business Model Canvas är en anpassad variant av mycket välanvända strukturen Business Model Canvas. Här finns extra fokus på frågor som är relevanta för samhällsentreprenörer (till exempel hur överskott hanteras, vilka olika användargrupper/kunder verksamheten riktar sig till och hur verksamheten skapar värde för dessa). Ladda ner strukturen som pdf via deras hemsida.

Strukturen som mall i Google Drive Presentation: https://docs.google.com/presentation/d/1maAMDHeAEWWhHzxvU_LHOY4w-2iUcZEf4kh5ZAtW7WE/edit?usp=sharing
Välj “Kopiera” under “Arkiv” i menyn för att spara en kopia till din drive som du kan redigera.

August introducerar hur du kan använda Social Business Model Canvas i följande video:


Originalet Business Model Canvas finns att ladda ner här som pdf: https://strategyzer.com/canvas/business-model-canvas
Svensk version finns bland annat på nystartad.se där du kan fylla i den online.

Jaqueline delade även en version i kursforumet (tipstråden):

Video som snabbintroducerar strukturen i originalversionen:

Fördjupning – i en filmad föreläsning från 2012 berättar Alexander Osterwalder (som ligger bakom Business Model Canvas) mer om utvecklingen av verktyget. Sevärd!
“Alexander Osterwalder: Tools for Business Model Generation [Entire Talk]” – länk


Uppgift: Min verksamhetsmodell – skapa eller utveckla

Inlämning: 20 november i kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2023-2024/forum/topic/uppgift-verksamhetsmodell-skapa-eller-utveckla-4/
Feedback: Efter inlämningsdatumet presenterar vi en indelning för kommentarer till varandra.

Syftet med uppgiften är både att utveckla verksamhetsmodellen för ett initiativ du arbetar med eller vill utveckla, och att pröva något av Business Model Canvas-alternativen i praktiken.

  1. Välj en verksamhetsidé att arbeta med.
  2. Välj en av Canvas-strukturerna för att skissa upp verksamhetsidén (eller något motsvarande verktyg för att strukturera en verksamhetsidé).
  3. Ta en del i taget och fyll strukturen med innehåll. Gör gissningar där det behövs! Använd gärna post-its för att lätt kunna flytta runt och ändra i modellen. Om du samarbetar med andra är det en bra övning att göra det tillsammans och diskutera om innehållet.
  4. När alla delar har fått innehåll, reflektera utifrån frågor för reflektion: Väcktes nya idéer i processen? Väcktes nya frågor, behov av mer kunskap eller information?

→ Om du redan har använt Business Model Canvas för den verksamhet du utvecklar – pröva att skissa upp på nytt och jämför med din tidigare version! Vilka nya idéer väcks? Vad har du lärt dig sedan den förra versionen?
→ Om du inte har någon verksamhetsidé som du utvecklar i nuläget: Skissa utifrån en befintlig verksamhet, till exempel den du genomför din praktik hos eller en annan verksamhet som du känner till.

Inlämning, form: Redovisa din skissade verksamhetsmodell genom att scanna/fotografera, eller skriva rent digitalt.
Skriv eller spela även in en kommentar till skissen, utifrån frågorna: Hur fungerar det att använda canvas-strukturen? Vilka nya perspektiv, idéer eller frågor väcktes när du arbetade med verksamhetsmodellen?

Har du frågor eller funderingar? Tveka inte att ta kontakt!

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.