v 44 Tema: Bootstrapping

pair of black lace up boots on area rug

I veckans tema står bootstrapping som arbetssätt i fokus – tillsammans med perspektiv på kapital och resurser. Vilka kostnader kan skalas bort eller minimeras i en uppstartsfas, och vilka resurser kan vi hitta i vårt nätverk?

Att starta igång ett initiativ helt utan extern finansiering är säkerligen inte ett drömläge för någon. Men att lära sig minimera kostnaderna och hitta osynliga resurser kan vara en viktig strategi, särskilt för verksamheter som är i uppstartsfasen. Att ”trolla med knäna” och hitta kreativa lösningar ringas in med begreppet bootstrapping (att lyfta sig själv i stövelskaften)och är såklart användbart som medveten strategi för en samhällsentreprenör!

Bootstrapping är till ena hälften en samling tips och tricks om hur en undviker onödiga inköp eller lyckas fixa sponsring. Till andra hälften är bootstrapping ett sätt att tänka där vi vänder frågan från ”Varifrån ska jag få pengar?” till ”Vad skulle jag gjort med dessa pengar och hur kan jag nå samma resultat utan pengarna?”.

Att läsa: Tips i “Att lyckas med finansieringen” (s. 13-15)

CSES (Center för Socialt Entreprenörskap Stockholm) ger i handboken “Att lyckas med finansieringen – Praktisk guide för sociala entreprenörer” (2013, s. 13) sina bästa tips för bootstrapping:

  • Fokus på att skapa intäkter så fort som möjligt, t.o.m. i förväg
  • ”Rekrytera” frivilliga
  • Övertyga andra organisationer att göra gratisjobb (så kallade pro bono-tjänster) för din verksamhet
  • Be om gratis varor eller köp billigt och begagnat
  • Be om krediter från leverantörer
  • Byt tjänster; tänk efter vad kan du göra i utbyte mot något
  • Dela resurser med någon annan eller utnyttja det ”allmänna rummet”
  • Skaffa publicitet (sociala media, tidningsartiklar)

Kanske går bootstrapping hand i hand med andra förhållningssätt som vi redan arbetar utifrån. Men det kan vara bra att ändå medvetandegöra och sätta fingret på vad det är för resurser som är möjliga att just trolla fram.

Valbar lyssning: Eight Forms of Capital and Regenerative Enterprise with Ethan Roland

I en podcast (från min: 7.50) om hållbara sätt att finansiera sina (odlings-)projekt lyfter permakulturisten Ethan Roland fram åtta sorters kapital, där det finansiella kapitalet endast är ett av flera olika kapital, istället för det enda. Detta kan vara en användbar bild för att upptäcka resurser som redan finns runt oss och som kan vara värda att investera i eller hushålla med.

The Permaculture Podcast. Episode 1469: Eight Forms of Capital (2014)

Originalartikeln från 2011, 8 Forms of Capital (Ethan Roland & Gregory Landua)


Frivillig reflektion: Vilka är dina erfarenheter av att starta projekt med små eller inga medel? Har du några tips att dela med dig av? Kommentera gärna!

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    1. Hej, tack för tankar och verksamhetsidén! Jag har redigerat din kommentar och flyttat in beskrivningen i forumet istället, hoppas ok.