Kursträff 5-6 februari i Malmö

Välkommen till kursens andra träff på plats! Det blir tid för att samtala, utveckla era idéer och även inspiration genom gäster/studiebesök.
Kursträffen gör vi tillsammans båda kurserna Samhällsentreprenör + fördjupning. Det är frivilligt att delta i träffarna vi gör under året.

Tidsramar:
Måndag 5 februari 13:30 – 18:00
Tisdag 6 februari 09:00 – 15:30

Meddela din medverkan via det här formuläret: https://forms.gle/bMkEyXAwAcutag5fA

Resa till Malmö: För längre resor ger vi ett stöd för kostnader upp till 750 kr, mot inlämning av kvitto/biljetter.

Boende: Boende ordnar du med själv. Ett alternativ till vänner eller kontakter i Malmö kan vara:

Mat under dagarna: Vi bjuder på fika, men lunch står du själv för.


Preliminärt program:

5 februari

Vi startar på Glokala: Lantmannagatan 34

13:30 – 14:00 Introduktion till dagarna och reflektionsövning

14:00 – 16:00 Samtal om idéer och utvecklingen för projekt och initiativ
Tid för samtal och utbyte kring era idéer, feedback och reflektioner.

16:00 – 17:30 Föreläsning och samtal med Cecilia Ward, Landet Oss
Landet Oss startade som småskalig stadsodling men drivs sedan 2018 på en gård utanför Höör, först med en kompanjon men de senaste åren själv av Cecilia Ward – främst som ett andelsjordbruk där kunder kan prenumerera på en del av skörden. Hur har resan varit från stadsodling till gård på landet? Hur har de experimenterat med olika former av försäljning och kontakt med kunder, etablering av REKO-ringar i Malmö och Höör och andra former av market gardening? Hur hänger allt ihop med visionen om ett hållbart matsystem?

Cecilia Ward har en bakgrund inom globala studier och som kommunikatör på biståndsorganisationen Svalorna Indien Bangladesh. Sedan nyligen är hon även medarbetare i ett arvsfondsfinansierat odlingsprojekt för barn och seniorer som startar på Botildenborg i Malmö.

Från Landet Oss på instagram

17:30 – 18:00 Reflektioner och avrundning för dagen

6 februari

Vi träffas och startar på Föreningscenter Nobel 21, Nobelvägen 21.

09:00 Uppstart på Nobel 21

9:30-10:30 Studiebesök och samtal: Projektet Olika men lika

Olika men lika är ett 3-årigt arvsfondsprojekt. Olika men lika drivs av ABF Malmö tillsammans med organisationen Tahrir. Vi jobbar primärt i Malmö, men även i Skåne samt Sverige. 
Idag exkluderas personer som har en funktionsnedsättning och som inte är bekväma med det svenska språket från stora delar av det svenska samhället. De har till exempel ofta inte möjlighet, eller ens kunskap om, att kunna få det stöd de har rätt till.
Projektet Olika men lika syftar till att ta fram modeller, verktyg och strategier för hur vi kan inkludera personer med funktionsnedsättningar som har annat modersmål än svenska, så att de kan vara med på lika villkor.”

11:00 – 12:30 Lunch

12:30 – 14:15 Filmvisning och samtal: Outgrow the system
På Glokala: Vi ser den nyproducerade dokumentären Outgrow the system (58 min) och får chansen att prata med filmskaparen Cecilia Paulsson!

A DOCUMENTARY ABOUT TRANSITIONING TO A SUSTAINABLE ECONOMIC SYSTEM
“Change the system, not the climate” är ett vanligt slagord inom klimatrörelsen. Men vad vill vi ha för system egentligen? Mitt i mänsklighetens värsta kris står pionjärerna redo. I dokumentären “Outgrow the system” får vi möta de nya ekonomiska perspektiven som har potential att förändra världen i grunden.

Några ord från filmskaparna:
“Med den här filmen hoppas vi att sociala rörelser över hela världen kan hitta positiva visioner att samlas kring, istället för att bara motsätta sig dystopier. Vi vill demokratisera samtalet om ekonomi, ekologi och demokrati. Ekonomi bör vara ett ämne som är tillgängligt för alla, inte bara för experter.
Vi vill stärka tittarna till att våga ta del i diskussionerna kring ekonomiska modeller och visa på att förändring inte bara är möjlig, utan faktiskt sker just nu, runt omkring oss. Hoppa på tåget och vara en del av förändringen du med!”

Trailer:

14:30 – 15:15 Reflektioner, vilka tankar och perspektiv tar vi fasta på från de två dagarna?

15:15 – 15:30 Avslut

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.