v 4 Intervju och utdrag “Ta din tid”

Hej!

Vi bygger vidare på förra veckans tema kring Zen to Done, genom en intervju med David Larsson Heidenblad som nyligen gett ut “Ta din tid – Gör mindre men bättre” (Volante, 2023), samt ett utdrag ur bokens fjärde kapitel. Här kretsar det fortsatt kring hur vi kan laborera med att skapa rutiner och vanor för vår arbetsvardag, utifrån lärdomar från några av de mest populära böckerna inom “personlig produktivitetsutveckling” (eller hur vi bäst ska kalla det på svenska!).

I intervjun i Sydsvenskan sammanfattas en del av bokens bärande idéer och några av de hands-on-tips som finns i den lyfts fram. Jag har också valt ut en del av boken som jag ser kompletterar förslagen i Zen to Done.

En inledande kommentar till läsningen: Precis som med Zen to Done behöver vi själva fundera på vad som är intressant för oss utifrån vår egen situation, vad som passar att inspireras av och själva pröva i vår vardag. I boken beskrivs det i inledningen så här: “[…] för att du ska ha glädje av boken kommer du behöva göra ett aktivt översättningsarbete. Det vill säga, när du i boken läser om hur någon Nobelpristagare, företagsledare eller speldesigner tänker och arbetar så är det upp till dig att komma fram till om, och i sådana fall hur, detta kan appliceras i ditt liv. Du har unika förutsättningar och begränsningar, möjligheter och svårigheter.”

Läs intervjun och utdraget som pdf – via forumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2023-2024/forum/topic/intervju-och-utdrag-ta-din-tid/

Bodil Jönsson i en recension av boken, 19 november 2023:
“Boken i sin helhet känns mogen och integrerad. Han avhandlar inte bara hur vi kan bli så effektiva som möjligt i våra handlingar utan lyfter också fram behoven av vila och lek och hur vi kan skynda långsamt. Texten handlar alltså väl så mycket om livet och vad vi vill med våra liv som om själva tiden och dess olika aspekter.”

ps. Vill någon av er läsa hela boken och ha bokcirkel / samtal tillsammans har jag (August) gärna det! Skriv gärna till mig i så fall eller kommentera i forumet. Bokens kapitel är alla läsvärda och tål att reflekteras kring tillsammans.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.