v 18 Intryck från kursträff + poddlyssning

Intryck från förra veckans kursträff

Tisdagen Vi var ett litet men engagerat gäng som träffades i Malmö tisdagen och onsdagen förra veckan. Vi började träffen i Sege Park, ett bostadsområde i Malmö under utveckling. Området ska bli en grön och hållbar stadsdel, och på Malmö Stads hemsida kan man läsa att stadsdelen ska agera “testbädd för olika hållbarhetslösningar, där bland annat delningsekonomi får en framträdande roll. Delningsekonomi innebär att människor delar på varor och tjänster för att köpa och äga mindre men samtidigt få tillgång till mer. Alla som vill ska också ha möjlighet att odla.”

För att förverkliga visionen om delningsekonomi finns mötesplatsen Navet som samskapas av verksamheten Drevet tillsammans med boende och andra verksamheter. Vi började kursträffen med studiebesök där, och fick träffa vår tidigare kursdeltagare Azamat som berättade om verksamheten och om området. Det var en mycket inspirerande miljö och verksamhet med allt från bibliotek och äggprenumerations-hylla till cykelverkstad och gratisbutik, “crAfter Work”-träffar och visionsworkshops om vad ett område kan vara.

Vi tog oss vidare till det närbelägna kollektivhuset Röda Oasen. Där träffade vi en av de boende, tillika vår Glokala-kollega, Emma, som visade oss runt och berättade om husets historia, om processen att skapa förening, hitta ett hus, renovera och slutligen bo i och kontinuerligt samskapa ett kollektivhus. Byggemenskaper är relativt outforskat i Sverige men intresset verkar ha växt under våren, kanske tack vare medierapporteringen om just Röda Oasen (på tex TV och i DN). Varför ta för givet att boende ska vara individualiserat, och att bostadsmarknaden ska vara ett sätt för ägare att tjäna pengar, när det finns så många alternativa sätt att bo och leva tillsammans? Efter det inspirerande besöket hoppas vi på fler byggemenskaper i Sverige framöver, och fler hållbara stadsdelar med delningsekonomi!

Onsdagen. Dagen därpå träffades vi på Glokala folkhögskolan för att workshoppa kring “Nutid och framtid” genom 3D-mapping. För att samla material tog vi en kort promenad genom parken till det närbelägna Guldängen – en lekplats som barnen är med och bygger själva. 3D-mapping, adapterat från Teori U, är ett taktilt sätt att arbeta med idéer med syfte att låsa upp blockeringar i processen. Man kan “mappa” kring ett initiativ eller projekt man jobbar med, eller mer generellt kring livet i stort. Vi fick syn på nya saker i varandras processer när vi presenterade våra kartor för varandra.

Till lunch åt vi falafel och lyssnade på Paula Mulinaris lunchföreläsning Strejken som omsorg. Paula har gjort flera intervjustudier om strejkande arbeare och delade med sig av citat och tankar om strejken som ett sätt att visa omsorg för samhället och för andra människor. En av de som strejkade i Stockholm när arbetsgivaren ville ta bort tågvärdarna från pendeltågen uttryckte det såhär: “Du vet att de anklagar oss för att vara oansvariga, men jag tror att vi har tagit ansvar för livet och säkerheten, och hur kan det vara oansvarigt att bry sig om livet?” Flera exempel på strejken som verktyg för samhällsförändring lyftes fram, tex klimatstrejker och Walk out för Palestina.

Se Paula Mulinaris föreläsning via forumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2023-2024/forum/topic/inspelning-paula-mulinari-strejken-som-omsorg/

Avslutningsvis reflekterade över träffen och uppdaterade varandra om våra initiativ, och checkade ut. Tack för en mycket givande träff, ni som deltog!

______________________________________________________________________________________________________________

Poddlyssning

2024 började Mötesplats Social Innovation sända sin nya podcast “Obruten mark”. Under året har de hunnit släppa sju avsnitt. Denna veckan får ni välja ett eller två avsnitt, utifrån eget intresse, att lyssna på. Dela dina reflektioner över avsnittet/n i kursforumet —> https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2023-2024/forum/topic/poddlyssning/#post-3540

Länk till podden: https://socialinnovation.se/podcast-obruten-mark/
Du hittar den också på Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts och andra kanaler där poddar finns.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.