v 43 Social mobilisering

Aktuellt i kursen:

  • Påminnelse: Tid den här veckan för feedback till uppgiften Mitt sammanhang
  • Meddela ditt val av praktik till August, om du inte redan gjort det!
  • Intryck från kursträffen 17-18 oktober kommer nästa vecka, men du kan redan nu se en av föreläsningarna från fredagens Stad & Land-konferens, keynote med konstnären Jeanne van Heeswijk

Social mobilisering

Många initiativ är svåra att genomföra på egen hand. Man behöver få med sig fler – inte bara för att genomföra projektet, utan också för att det ska bli bättre och mer hållbart. Finns det några speciella faktorer som är avgörande och som vi behöver förhålla oss till? Går det att planera hur man ska mobilisera folk kring ett initiativ och kan man designa en process innan man drar igång?

I den här veckans tema funderar vi kring social mobilisering! Vi kommer här att titta på och inspireras av socialt företagande i Röstånga, i mellersta Skåne. Du får tillfälle att reflektera över hur man kan involvera fler och kan förhoppningsvis identifiera saker att ta med dig i de projekt och initiativ som du utvecklar.

Som inspiration presenteras här ett kort och roligt TED-talk om “How to start a movement” och hur man får med sig andra!


I Röstånga, beläget i mellersta Skåne, drivs en landsbygdsrörelse med det sociala företaget Röstånga Utvecklings AB (svb). De har arbetat med mobiliseringsfrågor i många år. Läs mer om Röstånga Utvecklings AB här:

Röstånga Utvecklings AB (svb) » Bakgrund (ruab.org)

Lyssna: “Röstånga – byn som startade aktiebolag” (30 min)

P1 Tendens, sänt i oktober 2016: “Det började med en buss och Sveriges minsta konsthall och fortsatte med en station och några av byns problemfastigheter. I Röstånga startade man aktiebolag för att ge byn makten över utvecklingen.”

Att läsa: Social mobilisering – sex roller för en hållbar utvecklingsprocess!

2018 utvecklade de en lathund där de listar de sex viktigaste rollerna för en lyckad mobilisering. Lathunden samlades i en ramsa som rimmar nästan hela vägen: en Krok – ett Lok – en Tok – en Bok – en Klok och – en korv! Denna använder de när de ska försöka bygga ett team kring ett lokalt initiativ – för att identifiera vilken roll varje person har, men också vad de saknar i teamet! Den kan ni stämma av med era initiativ, för att se var styrkorna finns, och om ni saknar en “roll” i era initiativ? Och i relation till uppgiften med nätverkskarta: Vilka personer eller aktörer i ditt nätverk skulle kunna bidra i mobiliseringen för det initiativ du vill förverkliga?

Länk till lathunden som PDF här nedan:


Att se: Jeanne van Heeswijk – Commoning Uncertainties In Times of Continous Crises

Keynote (40 min) från halvdagskonferensen “Stad & Land 2024 – konst och kultur som redskap för förändring“, som vi var med på under kursträffen 17-18 oktober i Malmö.

Från https://www.jeanneworks.net/: “Jeanne van Heeswijk is an artist who facilitates the creation of dynamic and diversified public spaces in order to “radicalize the local”. Her long-scale community-embedded projects question art’s autonomy by combining performative actions, discussions, and other forms of organizing and pedagogy in order to assist communities to take control of their own futures.”


+ Inbjudan till er som finns i närheten:

Lunchföreläsning med Simon Ferner onsdag 23 oktober

Den här veckan besöker konstnären Simon Ferner Glokala Folkhögskolan som gästlärare på kursen Urban konst. På onsdag den 23/10 håller han en lunchpresentation för hela skolan i foajén 12.15 – 13.00. Alla är välkomna!

Simon Ferner är konstnär utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och bosatt i Malmö. Hans konstnärliga praktik är centrerad kring bortglömda och dolda delar av vår gemensamma historia. Genom research i arkiv, bibliotek och museisamlingar sammankopplas och kartläggs outforskade perspektiv och berättelser med platsspecifika undersökningar. I hans arbete ställs frågor om hur dessa platser bär på sin historia idag och vilka spår som finns kvar. Sedan 2020 driver han projektet Arkiv S som kartlägger rasistiskt våld i Sverige med fokus på 1990-talet.

Se Arkiv S instagramkonto här: https://www.instagram.com/arkiv_s/

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.