”EU vill ha en social marknadsekonomi genom socialt företagande”

Igår godkände EESK (Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén) i samverkan med Komissionen ett yttrande om socialt företagande och sociala innovationer. I hopp om ökad tillväxt genom mer stöd vill EU nu  lägga fokus på både CSR (socialt ansvar hos traditionella företag)  och på socialt företagande (företag där det sociala målet står i första rummet).

 

EESKs yttrande om socialt företagande har tagits fram på förfrågan av Europeiska Kommissionen som input i deras arbete med ett initiativ för socialt företagande. Det är direkt kopplat till EU:s strategi för ”EU 2020” och framförallt till huvudinitiativet ”den europeiska plattformen mot fattigdom och social utestängning” och den inre marknadsakten och är ett prioriterat område för tillväxt och sysselsättning. 

                                                                                   […]

Yttrandet betonar vikten av att synliggöra och stödja socialt företagande och ger konkreta rekommendationer till EU och medlemsländerna hur det sociala företagandet kan utvecklas och stödas. Det understryker att det primära att skapa bättre tillgång till speciellt anpassade finansieringsinstrument för att ta till vara på potentialen i det sociala företagandet. Men förslag nämns också för vikten att börja mäta sociala resultat bättre, synliggöra värdet av och att skapa stödstrukturer för det sociala företagandet samt den starka kopplingen tillsocial innovation. 

Göran Petterson,
Forum för  Frivilligt Socialt Arbete   

Läs mer här.
Läs pressmedelandet här.

 

 

One thought on “”EU vill ha en social marknadsekonomi genom socialt företagande”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.