Som inlägg i veckans inspirationsbank tänker jag här illustrera olika finansieringsmöjligheter för samhällsentreprenörer. Exemplena visar sökning av projektpengar, crowdfunding, filantropi, resursutbyte och företagsstöd. Om du ser på videon i det förra blogginlägget kan du även höra om olika sätt att få loss offentliga pengar till samhällsentreprenörskap, t.ex Social Impact Bonds.
Jag undrar och tänker:
Spelar det någon roll vilken finansieringsform man väljer? Finns det problem med vissa metoder eller är all finansiering bra finansiering? Borde dessa initiativ samordnas och skötas centralt, eller är det bra med denna mångfald och tvärsektorialitet?
Marktplatz Win Win:
Metoden kallas för Marktplatz-metoden och är redan väletablerad i andra länder. Som ett slags speed-dating mellan samhällsentreprenörer och företag, skapar Win Win en tvärsektoriell mötesplats där resurser kan bytas ut och fångas in. Mer info här eller här.
På kort sikt resulterar alltså WinWin i ett antal partnerskapsavtal mellan företag och föreningar/idéburna organisationer med unika och nya värden för båda parter. På lång sikt bygger vi ett nytt mind-set kring gemensamt ansvar och gemensamma lösningar.
FundedByME:
Detta är en svensk crowdfunding plattform som i stort fungerar som sin amerikanska förlaga Kickstarter. Crowdfunding innebär en sammanföring av personer som vill skänka pengar med projekt som behöver pengar. Genom presentationer på hemsidan visar entreprenörerna sina nya idéer – om de lyckas bli finansierade avgörs genom insamlingen!
Mer info här
Svenska ESF-rådet:
Genom ESF-rådet kan projekt som på olika sätt motverkar utanförskap eller främjar kompetensutveckling söka ekonomiskt stöd! Läs mer här
Playing for Change:
Investerar i samhällsentreprenörer som inriktar sig på barn och ungdomar. Bakom organisationen står Kinneviksgruppen och förutom finansiellt stöd erbjuds även rådgivning och handledning. Läs mer här.
Uppstart Malmö:
Förutom en stiftelse för jobbskapande sociala projekt, består Uppstart Malmö också av en samling framgångsrika entreprenörer som investerar 30 miljoner i uppstartkapital till samhällsentreprenörer. Som Draknästet, ungefär.
Du får ett räntefritt lån på kanske 50 000 kr under motsvarande tid. Om satsningen misslyckas skriver vi av lånet. Om satsningen lyckas kan vi tillföra ytterligare resurser för att finansiera din tillväxt. I en dialog försöker vi då finna en lösning för vårt fortsatta engagemang. Det kan till exempel innebära att den företagare hos oss som engagerat sig i ditt företag går in som delägare – eller fortsatta lån med ränta – eller att du löser låne
Lämna ett svar