Gemensama mål?

Jag satt ute på min gård häromveckan med en varm kopp Ica kaffe och lät den första solen värma mina bleka ben när jag plötsligt fick en tanke som jag, i brist på annan text kring ”debatt”, bestämt mej för att pressentera för er på vårat fina forum.

Jag tänkte på hur vi kollektivt skulle kunna skapa en bra mycket större förändring genom samarbete. Man kan tycka att detta är någonting som funnits länge, tanken om att skapa förändring genom samarbete. Tusentals sidor på internet har vigts åt att koppla ihop förmågor och främja samarbeten. Tusentals sammankomster för samhällsentreprenörer äger rum samtidigt i världens alla hörn nu i skrivande stund. Jag arbetar själv i ett kreativt kontorslandskap där konceptet och namnet är detsamma win-win. -Vi vinner alla på att samarbeta. Vi hjälper och gynnar varandra men står fortfarande som enskilda aktörer. Missförstå mej inte allt det här är fantastiskt! Det är inte någon kritik mot det existerande samverkandet jag vill framföra. Jag undrar snarare om det är möjligt att ta det globala networkandet mellan samhällsentreprenörer ett steg längre?

Jag läser dagligen om individer som, i olika stor skala, gör de mest fantastiska världsomvälvande saker. Saker som har ansetts omöjliga fram tills dess att någon utför dem och förändrar status quo för all framtid. Jag tänker att alla dessa individer runt om i världen utgör en egen alldeles unik samhällsomvälvande samhällsgrupp. Hur hade det varit om denna samhällsomvälvande samhällsgrupp sammanstrålade och diskuterade fram gemensamma åsikter? Eller rent utav arbetade fram gemensamma mål och visioner? Om endast en utav dessa aktörer på egen hand kan utföra underverk, vad kan då inte dessa aktörer uppnå genom att arbeta fram gemensamma åsikter/mål att arbeta ifrån?

Nu kommer vi till själva kärnan i tanketråden; Vad händer om samhällsentreprenörer från hela världen delar sina projekt och initiativ i en gemensam plattform? Tanken på att sammanstråla inom en gemensam plattform kan säkert verka läskigt då det innebär många risker för den enskilde entreprenören. Vad ger hen upp? Vilka för och nackdelar finns det? Vad går förlorat vs vad kan vinnas? Hur skulle detta skötas? Hur skulle det utformas? Skulle det finnas en ledning för att skapa struktur eller skulle gemensamma mål fastställas och sedan arbetas med inom de enskilda verksamheterna? Är risken att det på sikt uppstår en hierarki där en individ sitter i toppen i någon form utav samhällsentreprenöriellt galet imperium? Skulle de gemensamma målen på sikt förloras i en byråkratisk ocean? Med alla projekt ansökningar som ska in, papper som ska skrivas, bokföringar som ska lämnas in vill jag påstå att vi alla redan sitter i en byråkratisk ocean. Denna plattform kanske skulle kunna tillhanda hålla bokföring och PR för de enskilda aktörerna så att dessa skulle kunna koncentrera sitt arbete åt det aktiva engagemanget snarare än pappersarbetet. Jag vet inte, Medan jag skriver ser jag de negativa aspekterna växa fram. Men jag tror trots allt att samhällsentreprenörer runt om i världen har någonting att vinna, om de inte bara samarbetar genom att hjälpa och främja varandra i sina roller som enskilda aktörer, utan samarbetar som en enda stor nätverksorganisation mot de gemensamma mål som de delar. Tänk vilken genomslagskraft det skulle få!? Tänk vad mycket mer de skulle kunna förändra och skapa på en större skala genom att skapa en gemensam struktur? Jag vet inte. Jag står som sagt i mellanland, Jag ser problematiken med denna tanke samtidigt som jag med andra ögat blir alldeles starstruck utav potentialen jag ser i detta nätverksorganisationsmonster som hade kunnat bli hur stort som helst. Kanske finns det redan? Resultatet jag ser utav allt networkandet som jag själv upplever är skapandet och lyftandet utav viktiga diskussioner. Jag ser hur olika projekt & organisationer växer genom att hjälpa varandra. Det gör mej helt enkelt girig. Girig på fler och större initiativ. Jag får en, kanske helt orealistisk, framtids vision om att vakna upp i en bättre värld. Det känns bra så jag avslutar här och kastar bollen vidare till er!

//Alexandra

One thought on “Gemensama mål?

  1. August

    Tack för resonemangen! Jag ska bära med mig tankarna i dagarna när jag är volontär på Socap Europe, tror säkert det finns fler som går i liknande tankar där.

    Jag föreställer mig att vi behöver internationell organisering – men kanske snarare en mångfald av olika olika initiativ som tillsammans bildar en rörelse. En av utmaningarna oavsett om en organisering sker centraliserat och hierarkiskt eller utspritt och platt, är hur den demokratiska legitimiteten ser ut. Titeln på Socap Europe som nu görs i Malmö är ”Designing the future” vilket för mig klingar lätt elitistiskt – är det verkligen upp till 500 personer att ”designa framtiden”, vilken legitimitet har de/vi att göra det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.