Veckans inspiration – Från andra sidan havet

Jag har som ansvar att denna vecka att lägga upp ett inlägg här på bloggen och då kan det inte handla om något annat än det här. Jag befinner mig sedan i lördags i Querétaro, en stad belägen i centrala Mexiko. Bara några timmar norrut härifrån utspelar sig en kamp mellan ursprungsbefolkningen Huichol, eller Wixárika som de kallar sig själva, och den mexikanska staten. Det kanadensiska gruvbolaget First Majestic Silver Corp. ska ha blivit lovade av den Mexikanska staten att få tillgång till 6000 hektar, ca 70%, av ett område kallat Wirikuta, en av de viktigaste heliga platserna för Huicholfolket, här ska solen ha stigit upp för första gången och i Wirikutas jord växer den heliga och hotade peyotekaktusen.

Sedan planerna blev offentliggjorda har Huicholfolket gått samman och fått till stånd demonstrationer och fått media att intressera sig för konflikten. De har fått stöd från många håll, från andra urspungsbefolkningsgrupper, från konstnärer, aktivister och organisationer som uppskattar värdet av Huicholfolkets uråldriga kunskap och kontrakulturella redskap, för dem själva och resten av världen. Men folk man pratar med här är inte optimistiska, det är stora pengar som är inblandade och de som har pengarna på sin sida brukar oftast vinna. För Huicholfolket själva handlar det dock inte om silver eller dollar, utan om hela universums undergång ifall deras kosmiska portal på Wirikutaberget förstörs.

Ni kan läsa mer om detta i länkarna som följer nedan. Jag länkar även till en trailer till en dokumentär om Huichol och deras kamp. Den släpps inte förrän tidigast i november, men det finns även en 20-minuters teaser för den som vill se mer.

Hur argumenterar man det livsnödvändiga i att bevara denna uråldriga kultur, denna viktiga kunskap när den ställs mot ekonomisk vinning och tillväxt eller mot en fattig lokalbefolkning i behov av arbete?

Jag planerar nu en resa till regionen och Real de Catorce, så antagligen kommer jag publicera en uppföljare på detta inlägg efter min vistelse där. Real de Catorce ska ha blivit till en samlingspunkt för människor som på olika sätt vill stödja Huicholfolket i deras kamp och jag åker dit för att få mer kunskap kring konflikten och för att se om jag på något vis kan vara till hjälp. Om ni har tips på organisationer eller liknande som kan ha intresse av att lyfta den här konflikten så meddela mig gärna!

/Sara Östebro

 Battle for ’birthplace of the sun’ in Mexico

What is Wirikuta?

Wirikuta Statement

Huicholes – The Last Peyote Guardians

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.