Veckans inspiration från Emma

Boktips om kön och organisation


Något som jag tycker är väldigt viktigt att reflektera kring när det gäller organisering är genusfrågor.
I boken Det ordnar sig – teorier om organisation och kön diskuterar fyra författare just organisation utifrån ett genusperspektiv. De diskuterar bland annat om olika typer av ledarskap samt ger en grundlig bakgrund och beskrivning av könsmaktsordning och feminsim och motstånd. Detta är en bok som jag kom i kontakt med första gången 2004 och som jag har plockat fram många gånger sedan dess.

I Det ordnar sig diskuteras bland annat hur det traditionella ledarskapet knutits till manlighet och att detta gör att det ligger en motsägelse i att vara kvinna och ledare. De diskuterar vidare hur synen på kvinnligt ledarskap som sekundärt gör att kvinnors arbete i ledande positioner inte anses vara av lika stor vikt i många sammanhang.

De ger en väldigt bred beskrivning av organisering utifrån olika typer av undersökningar som visar hur kvinnor ofta kommer till korta i den traditionella organisationsstrukturen. Boken avslutas med ett kapitel om vikten av att införa jämställdhet i organisationer och hur detta kan göras i praktiken. Boken ger en bra bild av vad som behöver göras och den behöver inte heller läsas från pärm till pärm utan fungerar bra att även endast läsa specifika kapitel som om jämställdhetsarbete till exempel.

Mycket läsvärd och intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.