21 januari: Köpenhamn, rapport från en studieresa

Som en del av SHE steg 1-kursens internat bjöd Glokala Folkhögskolan via August in till en studieresa till Köpenhamn för att kolla närmare på hur samhällsentreprenören ser ut på andra sidan sundet.
Mitt intryck: De är sådär stiligt orakade och förmögna att skrolla på läsplattan med arbetshandskarna på.
Så långt till det yttre. Vad vi såg och vad som sas kommer här i kortformat!

 

Anne Sorenssen och Andreas Hjorth Sorensen bjöd på kaffe, idémetoder och den gedigna berättelsen om Social+,en platform for sociale opfindelser. De startade för drygt ett år sedan med ambitionen att bli en kompetent förmedlare (och kompetensförmedlare) mellan de som sitter på pengarna och de som skapar projekt för att förbättra samhället. Med andra ord vill de hjälpa företagen eller organisationer som ger pengar till sociala ändamål att hitta de samhällsentreprenörer som kommer använda pengarna på det önskade sättet.

Hur används då stödpengar på ett rätt sätt?
För social+ ligger ett stort problem i att projekt idag behöver modifiera berättelsen om sin verksamhet och sina vinster för att kunna söka projektpengar. Blir din ansökan antagen och du kan leda ditt projekt i t.ex. tre år, kommer dessa tre år gå till trial and error, snarare än till det som ursprungligen beskrevs i ansökan. Efter tre år kanske du står någorlunda stadigt på benen och skulle behöva en förlängning för att faktiskt leverera det du ville åt från början. Men för att få igenom ytterligare stöd måste du börja ljuga ihop vinster som faktiskt inte fanns. På så vis befinner vi oss alla i en märklig dynamik som beror på felaktiga grundantaganden och premisser.

Därför har Social+ myntat begreppet Social Invention, social opfindelse, som beskriver själva tillvägagångssättet bakom en social innovation, för vill du uppfinna en ny kaka måste du först komma på ett recept. Det är alltså förberedelsen och tillvägagångssättet som står i fokus. Vi måste bli bättre på att lära oss av varandras misstag och det kan vi bara bli om misstag är tillåtna. I Social+ testas, utforskas och expereminteras varje projekt innan det sjösätts. På så vis får samhällsentreprenören ett starkt stöd i sin projektutveckling och samtidigt kan finansiären säkerställa att de investerar i något som ger utdelning.

 

”We do not celebrate ideas”
Idéer får vi hela tiden och kan få mycket oftare – det är bara vår comfort zone som hindrar den kreativitet som vi alla bär inom oss. Som bevis får vi testa en snabb idémetod, random words, och det är ingen tvekan om att vi är ett gäng she:are som knåpar. Men idéer är inte konkreta och är därför svår att impementera. Det är alltså i övergången från idé till handling, som vi måste lägga vårt krut!

—————————————————————

  Prags Boulevard 43 

Efter lunch hade vi ett kalt men mycket inspirerande besök på PB43, en tidigare färgfabrik på 6 400 m² som har etablerats som kulturhus sedan 2010. Husen/platsen drivs av de som brukar lokalerna med många olika riktningar och en stadsodling på gården. 

Video från besöket:

 

Fler bilder från dagen hittar du HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.