Kontext & Sammanhang

Känslan av att ha ett sammanhang och förmågan att kunna sätta sig själv och sitt skapande i en större kontext beskrivs ofta som avgörande faktorer som påverkar nästan allt vi gör. Ibland är det hur solklart som helst och man rör sig ledigt mellan tankar, inspiration och utmaningar. Andra gånger famlar man i blindo och tycker att allt ter sig förvirrande och kanske till och med meningslöst.
Vad finns det egentligen för sammanhang för en samhällsentreprenör? Vilka är våra verktyg för att göra det egna arbetet begripligt, hanterbart och meningsfullt? Och inom vilken kontext kan samhällsentreprenören placera sig i ett större perspektiv, till exempel i relation till etablerade yrken och ämnen?

I denna modul får vi chansen att undersöka detta närmare! Det är stora och öppna frågor som snuddar vid filosofiska, psykologiska men också praktiska och institutionella aspekter av samhällsentreprenörskap. Du får välja fritt hur du vill ta dig an ämnet eller också ta för dig av ett av nedanstående förslag som kom upp under internatet.
Du redovisar din fördjupning med en inlämning på 1-2 A4 eller annan form som du väljer den 15 april.
Forum för uppgiften (inloggad): http://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/fordjupning/forum/
Skriv till oss redan denna vecka, och senast måndagen den 18 mars, om ditt val av tema och upplägg för fördjupningen.

Förslag till teman för fördjupning:

  • Hur hittar andra sitt sammanhang? Ex. intervju med etablerad samhällsentreprenör.
  • Hur kan jag använda gammal och ny kontext för att förstå samhällsentreprenörskap idag?
  • Relationen samhällsentreprenörskap och ett redan etablerat ”ämne”.
    Ex. Hur kan sociologin/socionomer och samhällsentreprenörer samverka?
  • Hur nås sammanhanget i organiserat arbete? Ex. sociala företag och arbetskooperativ – hur, var och varför arbetar de i denna form? Vad finns det för arbetsrättsliga aspekter att iaktta och värna om?
  • Vilket sammanhang är nödvändigt att skapa/upprätthålla för blivande samhällsentreprenörer? Ex. utifrån egen erfarenhet diskutera begreppet och sätt att verka.

/////////////////////////////////////////////

Bokcirkel under mars-april

”En värld utan fattigdom – Socialt företagande och kapitalismens framtid”
Muhammad Yunus, 2008.
Länk till titeln hos Bookhouse: http://bookhouse.se/index.php/bocker/en-varld-utan-fattigdom.html

Vi startar en bokcirkel till som löper fram till det planerade internatet 4-5 maj. Genom förlaget Bookhouse har vi fått ett gäng ex av Yunus bok ”En värld utan fattigdom”. Förslaget är därför att vi läser den här boken under våren och tar med oss frågor för diskussion och reflektioner när vi ses i maj. Vi skickar boken till er som inte har fått den ännu.

Du kan också välja att läsa en annan bok som du är intresserad av (om du redan har läst En värld utan fattigdom eller helt enkelt är mer nyfiken på en annan bok!).

”En bok om socialt företagande– en ny företagsform! I En värld utan fattigdom – socialt företagande och kapitalismens framtid går Yunus vidare, förbi erfarenheterna från Grameens mikrokrediter, och grundlägger konceptet socialt företagande – det är ett nytt sätt att tillämpa företagandets kreativa kraft för att bekämpa sociala problem som fattigdom, miljöförstörelse, bristfällig sjukvård och undermålig utbildning.

Från hans samarbete med Danone, för att producera billig och nyttig yoghurt för undernärda barn i Bangladesh, till att bygga ögonsjukhus som räddar tusentals fattiga människor från att bli blinda. I En värld utan fattigdom ger Yunus en bild av en framtid där tusentals initiativ av socialt företagande har förvandlat vår värld, och givit oss en ny, och mänskligare form av kapitalism. Och fattigdomen skall få ett eget museum så att vi skall kunna minnas hur det var.”

/////////////////////////////////////////////

Personliga samtal i april

Vi vill gärna ha mer tid för att prata om utvecklingen i era initiativ och engagemang, och har därför tagit fram förslag på tider för personlig dialog. Tanken är att vi kan bolla kring ditt projekt/idé och även prata om engagemang och planer bredare.

Hugg en tid genom att svara i en tråd i forumet eller maila! Vi ses på plats i Malmö på Tryckeriet eller per skype.
Det kan finnas andra chanser att träffas/skypa, så hör av dig om du inte alls kan någon av de här tiderna.

Våra skype-namn är:
nilsson.august
hannahfse

Länk till forumtråd (inloggad): http://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/kursforum/forum/topic/personlig-feeback-tider-i-april/

Tider:

Onsdag 3 april
17.00 – 17.45
18.00 – 18.45

Torsdag 11 april
17.00 – 17.45
18.00 – 18.45

Måndag 15 april
17.00 – 17.45
18.00 – 18.45

Måndag 22 april
17.00 – 17.45
18.00 – 18.45


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.