Baskien 1:1 Anländer

6-9 maj är vi en grupp som är på studieresa till Baskien, med Mondragon-kooperativen och erfarenheter inom social innovation i fokus. Koordinerar gör Fredrik Björk från Malmö högskola / Mötesplats Social Innovation i samspel med goda kontakter i Baskien och via Roskilde universitet.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Det turkosa vattnet skimrar förbi medan planet sänker sig ner mot Barcelona, men snart är vi i luften igen och skakar genom ett dis fram mot Baskien. Bergsformationerna glider förbi där nere och snart är det Bilbao som framträder.

Bilden som ges av Mondragon-kooperativens betydelse, både för regionens utveckling och som exempel för ett demokratiskt företagande, väcker mycket nyfikenhet. Är det möjligt att inspireras av? Vilka är deras utmaningar? Är Mondragons utveckling för bra för att vara sann?

shot_1367872497019

En smäktande café con leche.

De frågor jag bär med mig inför dagarna handlar också om jämförelser. Hur ser samtalet ut om de stora skillnaderna mellan olika delar av Spanien? Finns det kontakter och samarbeten mellan Mondragon och den kooperativa traditionen i andra delar av landet?

I jämförelse med Grameen Banks roll för uppstarten av nya företag inom Grameen-familjen i Bangladesh. Vilken betydelse spelar den egna banken i Mondragon-koncernen för finansiering av nya idéer?

Innan jag begav mig från Malmö hann jag skriva ut en artikel om utvecklingen för återtagna företag i Argentina, något som också direkt lockar till jämförelse. I tider av skyhög arbetslöshet och nedläggningar är erfarenheten att ta över arbetsplatser något som ger ett annat perspektiv.

Lika nyfiken är jag samtidigt på att få en inblick i hur utbildningar, kurser och metoder kopplade till samhällsentreprenörskap/social innovation och den kooperativa traditionen ser ut!

Kanske ger veckan några svar, helt säkert ger den svar på en hel massa andra frågor.

shot_1367880756105_red

Lost in Bilbao

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.