Inre Liv – del 2 >> Bokcirkel

bokcirkel

Vi öppnar upp det nya året genom att återigen dyka ner i tematiken Inre Liv – nu del 2.

Vi börjar denna del med en läsecirkel där vi tillsammans fördjupar oss i böcker som känns aktuella och angelägna för oss just nu. Boken som du själv väljer ska vara en inspiration- och eller kunskapskälla för dig i det du befinner dig i för närvarande.

Vi har en del boktips, här nedan, men du är fri att välja vilken litteratur som helst utöver det.

Viktiga datum för bokcirkeln:

20 januari: meddela vilken bok du vill läsa – skriv en kommentar till det här inlägget!

10 februari: Gör en kort reflektion/kommentar kring boken du läser, som en liten “teaser” inför internatets bokdiskussion. Skriv en kommentar direkt här till inlägget, eller lägg in i den här tråden i Kursforumet (inloggad):
https://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/kursforum-13-14/forum/topic/teasers-bokcirkeln/

På internatet (1-2 mars) kommer vi att diskutera böckernas teman. Ta med dig reflektioner till träffen, och förbered en liten presentation av boken & dina tankar.

Frågor som du kan ta med dig under läsandets gång:

– På vilket sätt känns bokens tema angeläget för dig?

– Ger litteraturen dig nya infallsvinklar och isåfall på vilka sätt?

– Vad är den största behållningen av innehållet för dig?

– Finns det något i bokens innehåll som du förhåller dig kritisk till?

– Finns det något i litteraturen som du ser skulle kunna vara till nytta även för dina kurskamrater?

Boktips!

  • Do  Good Well: Your Guide to Leadership, Action and Social Innovation

av Nina Wasan

Written with a fresh voice and a dash of humor, ”Do Good Well” is an exciting and readily adaptable guide to social innovation that not only captures the entrepreneurial and creative spirit of our time, but also harnesses the insights, wisdom, and down-to-earth experience of today’s most accomplished young leaders.

  • Switch: How to Change Things When Change is Hard

av Chip Heath och Dan Heath

Why is change so difficult and frightening? How do you create change when you have few resources and no title or authority to back you up? Chip and Dan Heath, the best-selling authors of Made to Stick, are back with a ground-breaking book that addresses one of the greatest challenges of our personal and professional lives — how to change things when change is hard.

  • Brinntid

av Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie

Brinntid är en bok om utbrändhet, om att gå in i väggen och prestera till bristningsgränsen. En bra bok att läsa i förebyggande syfte. Om man själv befunnit sig i utbrändhet eller i närheten/närvaron av det kan det vara en värdefull bok för bland annat bearbetning.

  • Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet

av David Allen

Boken kan kanske på titeln ses som en motsättning till föregående boktips men kan snarare ses som ett komplement till att förebygga utbrändhet, stress eller svårighet att fokusera. Innehåller verktyg och fungerande rutiner för att som boken påstår att syfta till ” hinna mer, uppnå bättre resultat och få mer tid över”.

  • Tjäna Pengar och rädda världen – den hållbara ekonomins entreprenörer

av Augustinsson; Brisvall

En bok full av inspiration på olika exempel på människor och företag i samhällsentreprenörlig anda. Boken ger också en överskådlig definition på begreppet samhällsentreprenörskap.

  • Engagemang – Batman, Putnam och jag

engagemang-h400av Per Grankvist

Vilka är drivkrafterna bakom engagemang – och hur har vi engagerat oss för samhällsförändring i olika tider? Per Grankvists bok ger en god grund för mycket självreflektion under läsningen kring ens eget engagemang. Samtidigt är boken laddad med en dos västerländsk idéhistoria, och den tar ett grepp på en rad forskarrön kring engagemang som sammantaget gör den läsvärd. Den som väntar sig en heltäckande analys av engagemang utifrån dagens stora samhällsutmaningar (och kriser) blir besviken, men boken har andra fördelar!
(…menar August som gör denna rekommendation efter att ha läst drygt halva boken)

Trevlig läsning!

13 thoughts on “Inre Liv – del 2 >> Bokcirkel

  1. Towe Författare

    Kort resumé av ;

    Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet av David Allen)

    Författaren David Allen vägleder både företag och privatpersoner för att höja sin effektivitet och har utbildat chefer och ledare i ämnet i de metoder som nämns i boken.
    Han beskriver ett system som i mångt och mycket baserar sig på att använda sig av olika listor efter att först ha tömt skallen, skåp och lådor på allt man har liggandes, allt som han definerar som vårt ”bråte” som är i en salig röra och stjäl en massa energi av oss i form av oro, tänkande, grubblande medvetet eller omedvetet osv.
    Det han däremot inte förespråkar är ett oorganiserde att-göra-listor, samt vecko- och dagsplaneringar. Detta kan först tyckas lite märkligt eftersom det är på det sättet som de flesta människor organiserar sina liv. Han menar att om vi använder oss av den metoden, så missar vi vad som egentligen behövs göras och lätt hamnar i situationer att vi istället fördjupar oss i uppgifter som dyker upp eftervart och som kankse egentigen inte är de mest betydelsefulla och viktiga på lite längre sikt.
    Författaren presenterar ett, enligt honom, vattentätt system för att bli mer effektiva samtidigt som vi får mer tid över till annat. Systemet är dock, i mina ögon, väldigt omfattande och det verkar krävas en ordentlig start för att få igång det och även diciplin , till att börja med, för att upprätthålla det. Sedan, småningom, ska systemet tydligen flyta på av bara farten och där han påstår att det troligtvis kommer att kännas dumt att återgå till det tidigare tröga organisationssystem man hade.

    Jag personligen har inte gjort en helomvändning efter att ha läst denna bok. Och orsaken är nog uppriktigt talat att jag varit lat, snarare än att ha tvivlat på systemet. Däremot har jag tagit till mig bitar av det t.ex. att i kategorier skriva upp vad som behöver göras, så snart jag kommer på något som behöver utföras. Jag har också tagit till mig tänket kring två minuters regeln. Om saker och ting tar mindre än 2 minuter att genomföra, så ska vi göra det med en gång. Om inte, så skriver vi upp det för att att sedan få en överblick om vilken nästa åtgärd som är bäst att ta just i den givna situationen. Jag märker att bara denna lilla justering har gjort mig mer effektiv och avslappnad. Det är något som sker när man skriver ner och organiserar. Hjärnan får möjlighet att vila.

    Jag skulle kunna rekommendera boken just av den anledningen; att även om man inte köper hela konceptet, så får man troligtvis lite nya tankar kring hur man bättre skulle kunna organisera sin tid och uppgifter. Boken är väldigt inriktad på kontorsnisse-världen men om man kan se förbi den vokabulären och försöka att översätta detta till sin egen kontext så tror jag att de flesta kan få ut något av denna bok om man börjar omsätta teorierna i praktiken.

  2. Hannah

    Hannahs teaser på SWITCH:

    Vad händer med en hungrig försöksgrupp som ska lösa ett gäng olösbara gåtor och samtidigt enbart får snacksa från rädiseskålen, trots att det står en lika stor skål med nybakta chokladkex bredvid?
    Jo, de måste hålla igång två självkontrollerande processer samtidigt (att lösa gåtor trots att det inte går och att inte ta chokladkex trots att de står framför näsan på dem). Efter bara några minuter gav alla upp. Men gruppen i rummet bredvid som fick ta obegränsat av både rädisor och cokladkex höll ut betydligt längre. Med detta försök visas att vår självkontroll fungerar som vilken muskel som helst, den blir tröttare av för mycket användning. Om vi vill förändra något i vår organisation, på jobbet eller i vår vardag krävs ofta en hel del självkontroll och då kan det vara bra att veta lite om hur den fungerar så att vi inte gör det onödigt svårt för oss. Så resonerar och inleder Chip och Dan Heath sin bok ”SWITCH – when change is hard”.

    Jag måste erkänna att jag redan innan jag hade öppnat boken led av en del fördomar mot den. Att den skulle ge allt för enkla svar på svåra frågor, att den skulle vara klatschig och lite som en amerikansk businessfilm (en man ska presentera en omöjlig uppgift för sin medarbetargrupp men lyckas fånga dem i ett känsloladdat tal så att alla ändrar åsikt och ger stående ovationer).
    Och visst, alla dessa element verkar deifinitivt vara beståndsdelar i bröderna Heath bok om hur vi kan göra det enklare för oss att förändra något. Men det finns också en hel del annat som fyller sidorna och gör boken till en – än så länge – absolut läsvärd reflektion. Redan i inledningen reder Chip och Dan nämligen ut en hel del av de missförstånd som verkar frodas kring vår mänskliga avighet mot förändring. Med färskt forskningsmaterial (det verkar nämligen vara just under det senaste decenniet som mycket kring människans kognition har fått nya rön och ökad förståelse), främst baserat på våra irrationella matbeteenden, beskrivs vi som både känslo- och förnuftstyrda människor som inte kan förändra något om inte både känslan och förnuftet först har blivit övertalade. Och det är bara början. Jag ser fram emot att läsa vidare och utmana mig själv i att hitta guldkornen i en måhända lite alltför glättig bok.

  3. Towe Författare

    Towes teaser på ”Få det gjort! – Svart bälte i vardagseffektivitet”

    Jag har snart kommit halvvägs genom boken och läser den med stort intresse. Det känns som om detta är just vad jag behöver just nu eftersom jag känner att tiden hela tiden ”springer iväg från mig”. Genom att läsa boken förstår jag att denna känsla har mycket att göra med hur jag väljer att organisera, strukturera och fokusera på det jag vill ha gjort. Jag har än så länge varit lite dålig på att tillämpa bokens innehåll, men har det som mål för kommande veckor. Litteraturen överöser läsaren med tips på ett effektivt förhållningssätt, så jag tänker ta mig an ett antal metoder och förhållningssätt tills vi ses på internatet. vi får se vad det har blivit av mig tills dess….

  4. Kajsa

    Jag tänkte att jag skulle läsa ”En ny jord, ditt inre syfte” av Eckhart Tolle, den handlar om hur vi måste ändra vårt medvetande och hitta ett nytt sätt att se på vilka vi är. För att skapa en mer kärleksfull värld. Den är mycket filosofisk men jag tycker att det har lite med det vi gör som samhällsentreprenörer, försöker skapa en mer kärleksfull värld.

    1. Towe

      Åh, spännnande Kajsa! Jag har hört mycket om den boken och att den totalt förändrat individers synsätt. Jag har varit pepp på att läsa den själv eftersom jag också har läst annat av honom. Så spännande att få höra dina kommentarer om den snart!

  5. sofia_l

    Jag har precis börjat på ”Overbooked -the exploding business och travel and tourism” av Elizabeth Becker, känner att jag behöver uppdatera och fylla på fakta kring turismindustrin då jag kommer att dryga ut ekonomin genom att ta lite föreläsningar för schyst resande under våren. Vill också stärka mina argument för hållbar turism med tydliga exempel och mer historia kring turism.

  6. Hannah

    Nu har vi valt böcker!
    Hannah läser ”Switch”, August läser ”Engagemang” och Towe läser ”Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet”. Vilken bok väljer du? Den 10e februari har vi en första avstämning kring dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.