Feministisk skönlitteratur

Inspirationsinlägg från Hanna i Steg 1!

Feministiska Boktips
En lista med tips på några av mina skönlitterära feministiska favoriter:

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg
En feministisk klassiker om landet Egalia som befolkas av kvinniskor. Boken gavs ut första gången 1977 och vänder på genuskonstruktionerna av manligt och kvinnligt. Huvudpersonen Petronius drömmer om att bli sjökvinna och går med i en mansrörelse för att bryta sig loss från matriarkatet.

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen
Romanen gavs ut 1975 och blev Tikkanens genombrott. Boken handlar om en kvinna som blir våldtagen och bestämmer sig för att hämnas på mannen som gjorde det. Hon vill förödmjuka mannen på samma vis som han förödmjukat henne, men hon tänker ta sitt straff och polisanmäler sig själv. Boken kan ses som ett inlägg i dåtidens våldtäktsdebatt men känns i högsta grad aktuell än idag.

Rädslans geografi av Anja Snellman
En roman som gavs ut 1995 och väckte stor debatt i Finland. Handlingen utspelar sig Helsingfors där ett antal kvinnor bestämmer sig för att inte längre vara offer. De bildar en grupp med syfte att hämnade på de män som förstört deras liv på olika vis.

Foxfire av Joyce Carol Oates
Foxfire (1993) handlar om en grupp unga tjejer som alla kommer ifrån trasiga bakgrunder med alkoholism och misshandel i hemmet. Tillsammans bildar de gruppen Foxfire vars mål är att stödja varandra och ta makten över sina liv. Foxfire hade även biopremiär i Sverige 2013.

Dirty weekend av Helen Zahavi

Dirty weekend (En jävla helg) som gavs ut 1991 handlar om Bella som får nog av att vara ett offer i den patriarkala strukturen. Bella bestämmer sig för att hämnas och för en ensam kamp mot de män som trakasserar henne sexuellt. Finns även som filmatisering.

Pojkarna av Jessica Schiefauer

År 2012 gavs romanen Pojkarna ut, den handlar om tre vänner som dricker nektar från en blomma och på så vis förvandlas till pojkar. En av dem får mersmak av pojkkroppen och den självklarhet det innebär att bli sedd och bemött som pojke. Detta är en av de allra första queera svenska ungdomsböckerna.

Stål av Silvia Avallone
Stål kom ut 2012 och utspelar sig i en italiensk kuststad där vi får möta två tjejer på väg in i vuxenlivet. De drömmer om att ta sig ifrån det fattiga liv deras familjer lever, men en kärlekshistoria gör att de glider ifrån varandra.

Stal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.