Input: Freakonomics – om delande ekonomi som tänjer på lagarna

Lyssna: Regulate This! Podcast om nya tjänster som Air bnb, och hur de utmanar rådande lagstiftning.

Behöver lagarna skrivas om när nya typer av tjänster inom delande ekonomi växer fram?

Airbnb graffiti in the New York subway.

“A battle is being waged between the Internet and the State, and this episode of Freakonomics Radio gives you front-row seats. It’s called “Regulate This!”

At issue is the so-called sharing economy, a range of services that facilitate peer-to-peer transactions through the Internet. Companies like Airbnb, Uber, and Lyft have seen rapid growth and eye-popping valuations, but as they expand around the world, they are increasingly butting heads with government regulators.”

http://freakonomics.com/2014/09/04/regulate-this-a-new-freakonomics-radio-podcast/

Läs även: “The Mock Trial of the Collaborative Economy” – ouishare.net
Om kritik som förs fram mot delande ekonomi, och argument för att bemöta kritiken.

“After two years of one-sided praise of the collaborative economy, it is being put under merciless scrutiny. Accused of increasing inequalities while capturing the value created by communities, the various models gathered under this umbrella term are depicted as the most savage version of capitalism. What if this ruthless critics are focusing too much on the most visible flaws, while overlooking the real issues we have to start solving now? Shall we abandon these models and practices all together or is there still hope that they could help us navigate toward a system that ensures a fair distribution of opportunities among all?”

“Salem witch2″ by Baker, Joseph E., ca. 1837-1914, artist. – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs division under the digital ID ppmsca.09402.

2 thoughts on “Input: Freakonomics – om delande ekonomi som tänjer på lagarna

  1. Michael

    Mycket spännande – som vanligt 🙂
    Den digitale världen har visst förändrat den fysiska. Det har däremot också lett till en “appification” av alla tjänster – de allra flesta start-ups verka skapa apps för att “rädda världen”. Jag blir allt mer intresserade av att ta tillbaka den fysiska världen: Att skapar mötespunkter för människor och möjligheter till verkligt utbyte. Till exempel genom Cool Ideas Society: coolideassociety.com.

    1. Towe

      Ja. Michael. Jag håller verkligen med att de fysiska mötena är svåra att ersätta. Coolideasassociety.com verkar vara ett bra exempel på det. Jag själv är just med i några sociala nätverk där vi möts fysiskt, bla. ett som är lite som cool ideas där vi hjälper varandra med olika idéér och svårigheter, vilket är så kraftfullt. Men de digitala medierna kan ju verkligen vara en skjuts in till detta, att det fysiska mötet faktiskt händer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.