23 februari: Fördjupning & uppgift

IMG_20150126_142854

Känslan av att ha ett sammanhang och förmågan att kunna sätta sig själv och sitt skapande i en större kontext beskrivs ofta som avgörande faktorer som påverkar nästan allt vi gör. Ibland är det hur solklart som helst och man rör sig ledigt mellan tankar, inspiration och utmaningar. Andra gånger famlar man i blindo och tycker att allt ter sig förvirrande och kanske till och med meningslöst.

Vad finns det egentligen för sammanhang för en samhällsentreprenör? Vilka är våra verktyg för att göra det egna arbetet begripligt, hanterbart och meningsfullt? Och inom vilken kontext kan samhällsentreprenören placera sig i ett större perspektiv, till exempel i relation till etablerade yrken och ämnen? I denna modul får vi chansen att undersöka detta närmare!
Det är stora och öppna frågor som snuddar vid filosofiska, psykologiska men också praktiska och institutionella aspekter av samhällsentreprenörskap – ni väljer själv vilken aspekt som verkar mest intressant för er!

Uppgift: Mitt sammanhang

Välj ut en bok, en dokumentärfilm eller en artikel som är relevant för ditt sammanhang och som du finner intressant. Berätta med några rader om vad du har hittat och på vilket sätt du relaterar det till ditt projekt eller ditt sammanhang som samhällsentreprenör.
Under vårt nästa internat får var och en tillfälle att presentera materialet mer utförligt (ca 10 min). 

När: Inlämning 16 mars
Var: I din personliga tråd i forumet
Omfång: max 1/2 A4

Förslag på material:
Film/föreläsningar: filmsforAction.com, TEDtalks
Podcasts: fyse.org
Bloggar: Forskarblogg om sociala innovationer (Fredrik Björk),  Blogg om samhällsentreprenörskap/nätverkande (Bert-Ola Bergstrand)
Boktips:
Manipulationstechniken”(på tyska) av Andreas Edmüller och Thomas Wilhelm ,
Switch” av Dan & Chip Heath
Maktspelet” av Henrik Fexeus,
Framgångsfobi” av Nina Jansdotter
Brinntid” av Pernilla Alexandersson och Sanna Lilie

 

One thought on “23 februari: Fördjupning & uppgift

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.