Sociokrati

Vad är sociokrati?
Hur kan vi organisera på ett jämlikt och öppet sätt men samtidigt jobba effektivt mot de mål vi sätter upp? Hur kan vi
jobba för att utjämna makt i en grupp?
 I detta tema lär vi känna Sociokrati, som är just en dynamisk metod för likvärdig, effektiv och transparent organisering eller självstyre.

Några sociokratiska guldkorn
För ett år sedan anordnades en introkurs i Sociokrati i Malmö och vi var flera från Sunset TreeGlokala som medverkade. Jag vill börja med att dela med mig av de sociokratiska guldkornen som jag, Emma, bär med mig sen dess. Det är några tankesätt och principer som hjälper mig i sammanhang av möten, och grupprocesser men även i min vardag i arbetet och privat.

Jag ser sociokrati som en fin metod för att samla gruppens gemensamma vishet för att kunna skapa ett förslag som är så bra som möjligt. En mötesunderlättare förenklar och effektiviserar processen men ingen deltagare i mötet/processen kan avskriva sig ansvar utan uppmuntras till kreativt deltagande. Har en deltagare invändningar mot ett förslag tas det emot som en värdefull gåva eftersom det innehåller information om hur ett förslag kan göras bättre. ’Good enough for now – safe enough to try’. Är förslaget bra nog för att vi ska våga testa? Sociokrati uppmuntrar att agera för att få erfarenhet och för att kunna utvärdera och förbättra. Dessa ’feedback loops’ innebär bland annat att ett förslag alltid innehåller ett datum för utvärdering och det gör att det kan kännas tryggare att våga testa.

Som jag ser det kan sociokrati vara en bra metod för att bidra till tillit, delaktighet och tydlighet. Och därmed kan sociokrati som metod bidra till ett utjämnande av makt i en grupp. Men kunskap och medvetenhet om hur maktstrukturer inverkar i samhället och gruppen ser jag som ett självklart och nödvändigt ’tillägg’ i processen att implementera och använda sig av sociokrati som metod. Dvs en metod behöver fyllas med meningsfullt och verklighetsförankrat innehåll för att göra skillnad. Men metoden kan också vara just det stöd som behövs för att kunna skapa den verksamheten/verkligheten vi vill ha.

Introduktion till grunderna i sociokrati
Det finns många guldkorn att plocka ur sociokrati och det går såklart bra att ’plocka de russin en vill ur kakan’. Sociokrati är också ett helt system för organisering – från grundprinciper och organisationsstruktur till tips på smarta former för mötesanteckningar och hur roller kan utvärderas. I videorna nedan får du höra James Priest (som höll kursen i Malmö för ett år sedan) introducera grunderna i Sociokrati. Här nedan finns länkar till de 6 första videoklippen av 13 som James spelat in som introduktion. De är mellan 2 och 10 minuter långa.

Men först ett kort besök i ekobyn/kollektivbyn (intentional community) Lost Valley i USA som utforskar sociokrati som modell för att organisera sig:

Introduktion till Sociokrati:

Introduktion till sociokrati – video 1: https://youtu.be/lR8z4ctDPoQ (ovan)
Introduktion till sociokrati – video 2: https://www.youtube.com/watch?v=NGYR3aohX4o
Introduktion till sociokrati – video 3: https://www.youtube.com/watch?v=9czJ6OThBIE
Introduktion till sociokrati – video 4: https://www.youtube.com/watch?v=lLJ_z0hwr1E
Introduktion till sociokrati – video 5: https://www.youtube.com/watch?v=Y3pENCkYtlo
Introduktion till sociokrati – video 6: https://www.youtube.com/watch?v=Eis9XAd_f98
På youtube.com hittar du även resten av James 13 introduktionsvideos.

Sociokrati i praktiken
I historien om ”the green amigos” kan du läsa om ett gäng trädgårdsmästare som startar ett kooperativ men blir överhopade av administrativa uppgifter, anställer folk, tar stora lån och plötsligt en dag befinner sig långt borta från sin ursprungliga dröm. De får hjälp av en ”fixare”, en sociokratisk konsult, som guidar dem i hur de kan transformera sin organisation för att bli sociokratisk.

Intervju med Sofie Malm – aktiv i det sociala centret och kulturhuset Kontrapunkts arbete i Malmö (och före detta deltagare på kursen). Kontrapunkt har vanligtvis verksamhet med konserter, stödfester, folkkök och föreningsaktiviteter men har den senaste månaden satt sin verksamhet på paus för att helt och hållet ge plats åt människor på flykt som behöver tak över huvudet. Varje natt kan de ta emot 250 flyktingar, de ordnar transporter till och från centralstationen och migrationsverket, erbjuder mat, juridisk rådgivning och en välbehövlig paus i flykten. Kontrapunkt har under cirka tre års tid utforskat sociokrati som en modell för att organisera sig. I videon kan du höra Sofie berätta mer om sociokrati, engagemang, maktutjämning och samhällsansvar. Autofokuset löper amok men ljudet är ok. 🙂

Länkar om Sociokrati
På den svenska sidan sociokrati.se finns en mängd länkar om sociokrati samlade:
http://sociokrati.se/index.php/laenkar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.