Inspiration

Här kommer första inspirationsinlägget under modulen Mitt sammanhang. Vi hoppas att dessa kan väcka frågor och tankar under detta tema och för era fortsatta arbeten och tankar om organisering och val.

The Tyranny of Structurlessness

Vi har valt ut en artikel skriven av Jo Freeman – The Tyranny of Structurlessness – som inspirerades av erfarenheterna från delar av 1960-talets Artikelkvinnorörelse, om hur maktrelationer inom de radikala feministiska kollektiven kunde utrycka sig.

Jo Freeman reflekterar i sin artikel kring de försök som gjordes i den feministiska rörelsen i USA för att stå emot tanken om ledare och även kasta om struktur eller arbetsfördelning. Freeman diskuterar och beskriver hur bristen på strukturer alltför ofta förkläds i en informell struktur. Denna blir då osynliggjord och oansvariga ledare blir då mer skadliga eftersom deras existens nekas. Som en lösning föreslår Freeman en formalisering av de befintliga hierarkier i grupper för att kunna möjliggöra en demokratisk kontroll.

Gå in på kursforumet och diskutera dessa frågor vidare som Freeman ställer sig:

Vad menas egentligen med The Tyranny of Structurlessness?

Har ni någon erfarenhet av det Freeman skriver om sin artikel?

Hur skulle Freemans tankar kunna hjälpa er i er process och organisering?

Länk till text:

The Tyranny of Structurlessness 

Our unhealthy obsession with choice

Den andra inspirationen vi har valt är en TED talk av professorn Renata Salecl, Our unhealthy obsession with choiceSalecl är filosof och sociolog.

Salecl diskuterar hur vi idag i tider av postindustriell kapitalism, har val, tillsammans med individuell frihet och idén om självskapade upphöjts till ett ideal. Tillsammans med detta har vi också en tro på oändliga framsteg. Men baksidan av denna ideologi har lett till en ökning av ångest, skuldkänslor, känslor av att vara otillräcklig, känslan av att vi misslyckas i våra val. Tyvärr har denna ideologi av individuella val hindrat oss från att tänka på kollektiva val och sociala förändringar. Istället för att göra social kritik, är vi mer och mer engagerande i självkritik, ibland till den grad att det blir självdestruktivitet.

Gå in på kursforumet och diskutera dessa frågor vidare som Salecl ställer sig:

Vad är det Salecl frågar sig om val och vad menar den när den diskuterar individuella val och kollektiva val, eller sociala val som den utrycker sig?

Hur skulle dessa kunna se ut i era processer och arbeten?

Länk till Our unhealthy obsession with choice 

One thought on “Inspiration

  1. Meddie K

    Intressanta teman! Jag har svårt för formen med att diskutera skriftligt online men delar erfarenheter med artikelförfattaren. Nu arbetar jag själv inte för tillfället med att mobilisera många människor, men är alltid noggrann med tydliga roller, överenskommelser och att ha viktigare beslut i skrift – det blir inte bara mer demokratiskt utan även mer effektivt enligt min erfarenhet.

    Vad gäller diskussionen om val så relaterar jag till serien Resten av Sverige som går på Svt just nu och handlar om synen på landsbygden. Där talar journalisten Po Tidholm om att valfrihet, flexibilitet och täthet är norm och att landsbygden anses mindre värd. Jag tänker att jag till stor del har valt bort just detta genom mitt val av boende, till förmån för andra värden, och att det blir ett hot mot den värdehierarki som genomsyrar samhället i stort.

    Btw, till er som befinner er i Malmö och eventuellt hinner se detta, så har jag en spelning i Malmö på måndag. Ni är så välkomna! https://www.facebook.com/events/1679627275689279/?active_tab=highlights

    /Meddie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.