Tema: Hållbarhetsmålen – en global agenda

I september 2015 antog FN 17 hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals) för perioden fram till 2030. De nya målen bygger vidare på Milleniemålen. Hållbarhetsmålen är resultatet av en lång konsultationsprocess, och gäller för alla länder globalt. I det här temat undersöker vi målen närmre. Vad handlar de om? På vilket sätt de är relevanta för oss?

Video – ’We The People’ for The Global Goals

Reflektera:

  • Ta en titt på de 17 målen. Vilka tre tycker du är viktigast, om du var tvungen att välja? Är det meningsfullt att bara arbeta med några av målen?
  • Om du tänker på ditt initiativ / projekt i ljuset av hållbarhetsmålen – vilka av målen arbetar du med i ditt initiativ?

Är det möjligt att nå målen? Hur kan vi hålla på koll på utvecklingen?
I den här videon berättar Michael Green om hållbarhetsmålen och ett verktyg för att följa utvecklingen – Social Progress Index:

Video – How we can make the world a better place by 2030 (TED Talk, September 2015)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Fördjupning:

Lyssna på Action Square:s podcast om målen som publiceras under våren – här är det första avsnittet med fokus på ”1. Ingen fattigdom”:


Kommentarer

2 svar till ”Tema: Hållbarhetsmålen – en global agenda”

  1. Tips, aktuell utlysning från Sida:
    ”Alla kan bidra till de Globala målen”
    ”Har ni smarta, roliga, oväntade eller helt traditionella idéer på kommunikationsaktiviteter om Agenda 2030 och de Globala målen kan ni söka medel för det. Ni kan söka mellan 50 000 och 300 000 kronor och om ni beviljas medel betalas de ut i efterskott, när aktiviteten är genomförd och redovisad.

    2017 års första ansökningsomgång pågår 24 februari – 29 mars.”

    Läs mer här: http://www.sida.se/Svenska/Samarbetsparter/resurser/utlysningar/utlysningar-sverige/ansokan-globala-malen/

  2. En potential som jag ser är hur målen kan få betydelse lokalt. Det räcker med att tänka utifrån Malmö, här har staden skrivit under på att arbeta med hållbarhetsmålen. Vad kan det betyda i praktiken? Här kan vi som medborgare kanske använda målen som en språngbräda för förändringsarbete. I november hölls en internationell konferens i Malmö om städers hållberhetsagenda, här finns filmade presentationer under konferensen:

    http://malmo.se/Nice-to-know-about-Malmo/Sustainable-Malmo-/Sustainable-City-Development-2016/Keynote-speaker-videos.html

    För oss som samhällsentreprenörer kanske målen också kan vara ett sätt att kommunicera betydelsen av de initiativ vi arbetar med? Hållbarhetsmålen kan vara något att hänvisa till.

    Samtidigt finns kanske risken att målen blir urvattnade när ”allt” som görs ses som en del av arbetet med hållbarhetsmålen, en kritik som också riktas mot begreppet ”hållbar utveckling”.

    Ytterligare en fundering är hur Trumps presidentskap förändrar spelplanen även när det gäller FN och hållbarhetsmålen? Som med många andra internationella frågor känns utvecklingen än mer oviss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.