Delaktighet och inflytande

Delaktighet och inflytande är centrala begrepp inom samhällsentreprenöriella verksamheter och flera av er funderar kanske på hur ni bör arbeta med det inom era projekt. Men vad är det vi menar med begreppen egentligen? Och hur gör man? I detta tema lyfter vi fram texter, metoder, film och exempel som vi hoppas kan inspirera er vidare i ert arbete kring ämnet.

From Fairy Tale to Reality

From Fairy Tale to Reality

Pamfletten From Fairy Tale to Reality: Dispelling the Myths around Citizen Engagement är skriven av Edward Andersson som jobbar som konsult med medborgardialog och demokratifrågor. Nu är han baserad i Malmö men bodde tidigare i London och var med och startade den brittiska tankesmedjan Involve, som gett ut pamfletten.

Denna text kan vara intressant för er som är intresserade av samarbeten med kommun, lokalt förändringsarbete och medborgardialog i synnerhet men även av delaktighet, metoder för involvering och demokratifrågor i stort.

“Citizen engagement has become increasingly important in the last ten years, but we have barely scraped the surface of what innovative public engagement can do for public services, communities and citizens. Part of what is holding us back is outdated myths about citizen engagement.

From Fairy Tale to Reality: Dispelling the Myths around Citizen Engagement is a collaborative venture by Involve and the RSA. The pamphlet debunks common misconceptions of public engagement such as fears of spiralling costs and dwindling prospects of success, and provides evidence to the contrary. Drawing on six innovative case studies from Croydon to Tuscany and Estonia, the pamphlet offers much needed alternatives to the way in which we deliver our public services.”

Här hittar du hela pamfletten på 30 sidor i pdf-format.

Dialogguiden

Sveriges kommuner och landsting – SKL – jobbar med projektet Medborgardialog och har tagit fram dialogguiden som hjälp till kommuner som vill jobba med medborgardialog. Här finns ett planeringsverktyg, en metodbank och inspirerande exempel på hur kommuner runt om i landet jobbat med medborgardialog. På sidan beskriver de 35 olika metoder för medborgarinvolvering. Bland exemplena hittar du närmare 300 inspirerande exempel på delaktighetsaktiviteter runt om i landet.

Inflytandetrappan

Inflytandetrappan togs fram av Umeå kommun inom projektet Håll inte käften. Här hittar du Watch it!‘s (demokratiprojekt kopplat till Glokala) illustration och beskrivning av de olika stegen i trappan och frågor för att jobba med trappan i en grupp – tex en arbetegrupp, din familj, en skolklass eller en förening.

Hur medvetenhet om privilegier kan stärka medkänsla och leda till förändring

I Peggy McIntosh TED-talk “How studying privilege systems can strengthen compassion” berättar hon om hur hon upptäckte att hon som vit getts fördelar och möjligheter som inte hennes svarta kollegor hade fått. Det kan vara en skamfylld och smärtsam upptäckt. Men med medvetenheten om att olika personer getts olika privilegier och möjligheter i samhället kan jag som priviligerad välja att i min vardag använda det för att försvaga systemet av maktojämlikheter genom att dela med mig till andra av den plats och fördelar jag fått. Som ett sätt att skapa en ökad delaktighet och inflytande för fler grupper i samhället.

 

Får du några tankar kring delaktighet och inflytande som du vill dela med dig av? Har du tips på andra texter, metoder eller exempel som inspirerat dig? Vad ser du för utmaningar kring delaktighet i ditt projekt/verksamhet? Dela gärna med dig av dina tankar i denna tråd i kursforumet! –>

 

One thought on “Delaktighet och inflytande

  1. Pingback: v 13: Ledarskap & samarbete – Samhällsentreprenör – fördjupning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.