I september 2015 antog FN 17 hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals) för perioden fram till 2030. Målen bygger vidare på Milleniemålen (2000-2015). De är resultatet av en lång konsultationsprocess, och gäller för alla länder globalt. I det här temat undersöker vi målen närmre. Målen kan vara en utgångspunkt att ta avstamp i när vi som samhällsentreprenörer vill förstå världen och de utmaningar som behöver lösas. Vad handlar de om? På vilket sätt är de relevanta för oss?
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
”Let’s make it happen!” – Motiverande video (2:58 min)
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Agenda 2030 på nationell nivå
I Sverige har Agenda 2030-delegationen på uppdrag av regeringen arbetat med att stödja och stimulera genomförandet av hållbarhetsmålen i Sverige. De har föreslagit följande 6 prioriterade områden för Sverige:
- Ett jämlikt och jämställt samhälle
- Hållbara städer
- En samhällsnyttig och cirkulär ekonomi
- Ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller
- Hållbara och hälsosamma livsmedel
- Stärkt kunskap och innovation
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
–> Input från kursdeltagare!
Pernilla på kursen är engagerad i hållbarhetsmålen genom sitt styrelsemedlemskap ISYMP. Till temat har hon bidragit med en infotext om verksamheten.
Internationella Stiftelsen Young Masters Programme (ISYMP) är en stiftelse vars huvudsakliga verksamhet är att främja kontakter och kunskapsutbyte kring globala hållbarhetsfrågor. Fokus ligger på att utveckla och driva den kollaborativa lärplattformen TheGoals.org
som förmedlar kunskap och skapar engagemang kring de 17 globala hållbarhetsmålen. Den webbaserade utbildningsappen används i dagsläget av ungdomar i 35 länder. Bl.a. så håller användningen av plattformen på att rullas ut hos WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). Genom learning-by-doing-metoden får ungdomarna nya insikter som de delar på plattformen i form av berättelser. Appen samlar och hjälper till att sprida deras idéer kring hur utmaningar kan tacklas både på lokal och global nivå.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kommer målen uppnås?
I den här videon från 2015 (14:39 min) berättar Michael Green om hållbarhetsmålen och ett verktyg för att följa utvecklingen – Social Progress Imperative.”How we can make the world a better place by 2030″ (TED Talk):
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Reflektion:
- Ta en titt på de 17 målen. Vilka tre tycker du är viktigast, om du var tvungen att välja? Är det meningsfullt att bara arbeta med några av målen?
- Om du tänker på ditt initiativ / projekt i ljuset av hållbarhetsmålen — vilka av målen arbetar du med i ditt initiativ?
Dela och diskutera i denna forumtråd!
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Valbar fördjupning & problematisering: Blir världen bättre?
Vill du fördjupa dig mer? Här finns en möjlighet att sätta igång tankeknölarna!
Hans Rosling, professorn i internationell hälsa som blev känd genom sin grafiskt och pedagogiskt redovisade statistik över hälsotillståndet i världen (se Gapminder och Factfullness), har på senare tid fått en meningsmotståndare. Sociologen Roland Paulsen har via film och artiklar kommit med synpunkter på den positiva bild Rosling ger av världsutvecklingen. I Filosofiska rummet i P1 möttes Paulsen med en filosof från Lunds Universitet för diskutera frågan: Blir världen verkligen bättre? Känn dig fri att ta med tankar från avsnittet i forumtråden om de globala målen.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Nu börjar vi välja böcker inför höstens läsning! Läs mer HÄR.
Lämna ett svar