Praktik

Syftet med det här momentet är att du ska få möjlighet att komma närmare en verksamhet som du är intresserad av. Du kan få insyn i en organisation, en specifik yrkesroll, lära dig av andras perspektiv och skaffa egen erfarenhet inom ett fält du vill verka inom. Det här blir en formell möjlighet att kunna ta den kontakten.

Planering, teori och projektbeskrivningar i all ära – det är ofta i mötet med andra människor ”ute i den verkliga världen” som vi lär oss, får nya tankar och magi uppstår.

Omfattningen på praktiken ska vara ungefär 2 dagar. Det kan även vara uppdelat på flera dagar om det passar dig och verksamheten bättre.

Hur praktiken kan se ut kan skilja sig ganska mycket åt beroende på intresse. Här kommer några exempel på hur det skulle kunna se ut:

  •    Under två dagar (sammanhängande eller ej) ”går du bredvid” någon vars kompetens du vill ta del av – tex en projektledare, kommunikatör, processledare, ideellt aktiv, idéspruta, chef etc. Du passar på att fråga om saker du är intresserad av och gör kanske en längre intervju.
  •    Du är nyfiken på en organisation/projekt/verksamhet och får möjlighet att följa med olika personer i verksamheten och delta i olika aktiviteter, – tex ett planeringsmöte, en workshop, en informationskväll, produktionen osv. Det sker inte nödvändigtvis just under 2 efterföljande dagar utan är kanske uppdelat på flera tillfällen när det passar.
  •    Har du ett annat förslag på upplägg, bolla med oss!

Kontakta en verksamhet som du är nyfiken på och fråga om möjligheten för dig att göra praktik där. Berätta om syftet med praktiken, lite om dig själv, varför du är nyfiken på just dem och vad du hoppas få ut av praktiken. Glöm inte att lämna dina kontaktuppgifter. Bifoga/lämna gärna över detta Följebrev, praktik, det kan skapa legitimitet åt din fråga att de känner till sammanhanget med din praktikfråga.

Tänk på att du kan behöva kontakta flera verksamheter innan du får ett ja på att du kan komma. Bolla gärna med mig så hjälper jag dig med förslag på verksamheter att kontakta!

När du fått ja på att komma till en verksamhet – kom överens om hur och när du ska vara med och om det finns några särskilda förväntningar på dig från deras del. Förbered dig genom att tänka igenom vad du vill få ut av praktiken och vilka frågor du vill passa på att ställa.

Meddela mig ditt val av praktikplats senast onsdagen 16 okt genom att maila lone@glokala.org

Genomför praktiken någon gång under okt-nov-början av december:
Ta dig tid att skriva ner dina reflektioner under dagen eller direkt efter avslutad praktik, när dina upplevelser fortfarande är färska. Se gärna till att få tid för intervju eller samtal med personer i verksamheten så att du får svar på de frågor du har.

Redovisa din praktikupplevelse genom att:
Skriv ner dina reflektioner av din praktikperiod. Du kan även spela in dina reflektioner i en ljudfil eller video om du vill.

  • beskriv kortfattat din praktikplats, vad du gjorde och varför du valde platsen
  • vad tar du med dig från praktiken? Fick du ny kunskap, tankar och idéer som du kan har användning för i din projektidé?
  • annat intressant som du vill dela med oss andra om din praktikperiod

Omfattning på texten/ljud/video: ca 1-2 A4 sidor, ca 5-15 min ljud/video.

Vill du redovisa på något annat sätt? Tex genom att lyfta fram en av de intervjuer du gjort? Prata med Lone så hittar vi en lösning för det!

Inlämning senast 16 dec i denna tråd i kursforumet.

→ Ta del av de andras praktikberättelser och kommentera gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.