v 52 + v 1 Inspiration: Kan vi göra det själva?

Behövs chefen eller kan vi göra det själva? Är kooperativ ett svar på hur delat ägande och demokratisk styrning kan se ut, eller är de tungrodda med bristande flexibilitet?

Till helgerna saktar vi ner tempot i kursen men vill vi bjuda er på en liten cocktail av lyssning och rörlig bild – om kooperativ och demokratisk ekonomi. Samtidigt finns det tid för att komplettera eventuella uppgifter från hösten.

Vi önskar er sköna helger!

Video: “Kan vi göra det själva?” En film om ekonomisk demokrati

Har ni inte sett den tidigare så rekommenderar vi dokumentärfilmen “Kan vi göra det själva?” (2015). Filmen rör sig mellan det amerikanska och svenska sammanhanget, och mixar i första hand intervjuer med olika tänkare och praktiker. Inblick ges också i några exempel på verksamheter.

Hur ser vägen framåt ut? Behöver vi fler konkreta exempel på verksamheter, behöver vi politisk styrning eller något helt annat?

Lyssna: “Ekonomisk demokrati” – Filosofiska rummet (39 min)

Varför stannar demokratin vid arbetsplatsens tröskel? Eller har vi redan ekonomisk demokrati genom alla som är fria i sitt företagande och genom den stora offentliga sektorn som är demokratiskt styrd?
I ett resonerande samtal, från sept 2015, där det svenska sammanhanget står mer i fokus möts Magnus Jiborn, filosof, Sofia Nerbrand, liberal debattör och Roland Paulsen, sociolog och vänsterdebattör.

Radiosamtalet och dokumentärfilmen hämtar en hel del inspiration från antologin “Tillsammans: en fungerande ekonomisk demokrati” som kom 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.