Att involvera och motivera ideella!

För en samhällsentreprenör är frågan om hur andra kan involveras ofta central. Andras engagemang är viktigt, kanske avgörande, för att den verksamhet vi driver ska bli möjlig. Hur kan vi göra för involvera och motivera andra att engagera sig när de ekonomiska resurserna är knappa? Vad finns det för fallgropar när det kommer till att jobba med ideella krafter? Och vad finns det för vägar runt dem? 

LÄS artikel: Hur en får fler att vilja vara med

Aron Schoug är doktorand i pedagogik med intresse för civilsamhälle, ideellt arbete, demokrati och gruppkommunikation. I en artikel i tidskriften Kurage skriver han om hur styrelsen i en ideell förening kan jobba för att behålla engagemanget i föreningen. Resonemanget går såklart att känna igen och inspireras av även för andra former av ideellt arbete – tex engagemanget i en social eller samhällsentreprenöriell verksamhet. 

 “Medlemmarnas engagemang är en förenings viktigaste resurs. Förvalta den väl för den är inte outtömlig.”

Läs mer om hur du kan göra för att förvalta denna värdefulla resurs. Till artikeln –> 

En kort intervju med artikelförfattaren, om ledarskap och ideellt engagemang:


DISKUTERA: i forumet

  • Vad har du för erfarenhet av att involvera och motivera ideella? Vad funkar bra? Vad funkar dåligt?
  • Artikeln nämner tre behov som är grundläggande för att människor ska kunna känna sig motiverade: kompetens, självständighet och samhörighet. Vad kan vi som ledare eller medarbetare göra för att dessa behov ska kunna mötas i en ideell verksamhet?
  • Får du någon insikt eller inspiration kopplat till den verksamheten du driver eller engagerar dig i? 

länk till forumet → 


FÖRDJUPNING: Bok
 – Motivera Ideella

Aron Schoug har skrivit boken Motivera Ideella – om ledarskap, människors behov och drivkrafter

FÖRDJUPNING: Föreläsning

Titta på en timmas frukostseminarium med Vuxenskolan där Aron Schoug pratar om motivation i relation till ideellt arbete. Hur motiverar vi andra utan morot och piska (tex hot om avskedning och lön)? Vad kan vi göra för att påverka andra människors inre motivation?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.