v 41 Social mobilisering + uppgift

Aktuellt i kursen – påminnelser:

Social mobilisering

Många initiativ är svåra att genomföra på egen hand. Man behöver få med sig fler – inte bara för att genomföra projektet, utan också för att det ska bli bättre och mer hållbart. Finns det några speciella faktorer som är avgörande och som vi måste förhålla oss till? Går det att planera hur man ska mobilisera folk kring ett initiativ och kan man designa en process innan man drar igång?

I den här veckans tema ska ni fundera kring social mobilisering! Vi kommer här att titta på och inspireras socialt företagande i Röstånga. Den här veckan introduceras också en tillhörande uppgift med inlämning senast 27 oktober.

Under denna vecka hoppas jag att ni kommer fundera vidare kring social mobilisering, reflektera över hur ni kan involvera fler och identifiera saker att jobba vidare med i era projekt.

Som inspiration presenteras här ett kort och roligt TED-talk om “How to start a movement” och hur man får med sig andra!


I Röstånga drivs en landsbygdsrörelse med det sociala företaget Röstånga Utvecklings AB (svb) i Skåne. De har arbetat med mobiliseringsfrågor i många år. Läs mer om Röstånga Utvecklings AB här:

Röstånga Utvecklings AB (svb) » Bakgrund (ruab.org)

2018 utvecklade de en lathund där de listar de sex viktigaste rollerna för en lyckad mobilisering. Lathunden samlades i en ramsa som rimmar nästan hela vägen: en Krok – ett Lok – en Tok – en Bok – en Klok och – en korv! Denna använder de när de ska försöka bygga ett team kring ett lokalt initiativ – för att identifiera vilken roll varje person har, men också vad de saknar i teamet! Den kan ni stämma av med era initiativ, för att se var styrkorna finns, och om ni saknar en “roll” i era rörelser! Länk till lathunden som PDF här:


Vill ni inspireras mer av större samhälleliga sociala och globala rörelser och mobiliseringar, kan ni välja ett eller flera exempel från denna matiga sammanställning från Glokala Tankesmedjan:

Social mobilisering & sociala rörelser – Glokala Tankesmedjan


Uppgift: Social mobilisering

Inlämning: Senast 27 oktober i kursforumet →
Form, omfattning: I text eller inspelning i ljud/video. Omfattning ca 1/2 – 1 A4 eller 5-10 minuter som inspelning.

En uppgift med tre delar:

  1. Den första är att reflektera kring och kort beskriva ett lyckat initiativ eller projekt som du varit en del av – där ni var flera som samarbetade. Vad var det för initiativ? Varför, och hur, engagerade sig folk? Varför tror du att det var lyckat? 
  2. Den andra är att utgå ifrån det initiativ som du driver och brinner för just nu. Vad skiljer sig detta från ditt första exempel? Finns det något man kan utveckla vidare utifrån dina egna lärdomar eller från inspirationsexemplen ovan?
  3. Vilka personer eller aktörer i ditt nätverk skulle kunna bidra i mobiliseringen för det initiativ du vill förverkliga?

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.