v 40/41 Från idé till uppstart & nätverk

close up photography of spider web

Veckans tema kommer i två delar: Först perspektiv på att gå från idé till att starta upp ett initiativ, sedan ett fokus på nätverk samt kursens nästa uppgift!

Från idé till uppstart

Video – perspektiv och kommentarer till temat

Se inledande reflektioner från August:

Erfarenhetsutbyte: Vilka är dina erfarenheter av att gå från idé till uppstart av initiativ?

Hur kan processen se ut? Vad har varit framgångsrikt och vad har varit utmaningar i dina erfarenheter?
Tråd för tankar och kommentarer i forumet →

Att lyssna till: Firman och jag, #5 Frasses fulflyttar

Kan ett företag vara ett konstverk? Lyssna till journalisten Fredrik Bergmans (tidigare drivande bakom Macken i Växjö) samtalsintervju med Frasses fulflyttar. I det här poddavsnittet, ur samma serie som samtalet med Pia Hammargren – Funkibator, får vi ett exempel på hur ett initiativ kan växa från idé till rullande verksamhet. Samtidigt är sättet de organiserar sig på intressant, de kombinerar formen ideell förening och aktiebolag på ett sätt som gör att vi kan kalla det en hybridorganisation.

“Ett gäng flyttgubbar i Malmö ledsnade på stadens tråkiga och giriga flyttfirmor. För att uthärda gjorde de på skämt en egen blogg som de kallade för “Frasses fulflyttar”. Den blev alltmer populär. Människor frågade om inte Frasses fulflyttar kunde finnas på riktigt. Gänget började först hyra bilar. Idag har de egna flyttbussar Malmö och Göteborg. På somrarna håller Frasses fulflyttar egen rockfestival på Österlen. De har också öppnat ett ölbryggeri och är på gång med hushållsnära tjänster. Det här är historien om Frasses fulflyttar.”

Valbar fördjupning: Ett annat exempel på hybridorganisation “Non-profits running businesses and hybrid organisations”

Ur poddserien Social Innovation, om hur det är att driva verksamhet utifrån en “hybrid” organisationsform, med Johan Oljeqvist från Fryshuset. Fryshuset benämns i avsnittet som både som ”plattformsorganisation” och hybridorganisation, de kombinerar flera organisationsformer i sin rätt omfattande verksamhet.

Samtalet är på engelska – här finns även en sammanfattning på svenska med delar av innehållet:


Nätverk – introduktion

Någon har sagt att varje människa du möter påverkar direkt 250 andra personer. Hur sant detta är låter vi förbli osagt men tydligt är iallafall att vi kan ha enorm inverkan på, och nytta av, varandra. Detta mer än vad vi kanske anar. Steven Johnson beskriver detta väldigt fint i ett animerat videoklipp:

I boken ”Gör din grej – hur du skapar jobbet som passar livet – istället för tvärtom” (2002) beskriver Fredrik Langborg och Christer Westlund hur ditt personliga nätverk är en källa till möjligheter när du vill förverkliga dina idéer. De pekar på att du redan idag har ett personligt nätverk även om du kanske inte tidigare tänkt på dina relationer i ett nätverksperspektiv.

Att förhålla sig aktivt till sitt nätverk innebär ett speciellt förhållningssätt till livet menar de. Relationsskapande bygger på ett ständigt givande och tagande och i relationen med andra människor kompletteras din kompetens med de andras. De menar att när vi blir medvetna om vilket nätverk vi har börjar helt nya möjligheter att flöda in i livet, som vi kan greppa om vi vill.

De beskriver fyra punkter att utgå ifrån när du vill skapa möjligheter med hjälp av ditt personliga nätverk:
1) veta vad du vill uppnå
2) synliggöra ditt personliga nätverk
3) tillämpa nätverkstips
4) tillämpa möjlighetsskapande förhållningssätt

Här hittar du ett dokument med tips utifrån boken och mer om punkterna 3 och 4:


Uppgift: Mitt nätverk – synliggör ditt personliga nätverk i en karta

Inlämning: 24 oktober.

Beskrivning: När du synliggör ditt nätverk och vilka tillgångar som finns där, har du lättare att se var du kan hitta det du letar efter.
Ta helt enkelt fram papper och penna och skriv ner de du känner (alla du kommer på) och vilka tillgångar de har. Alternativt kan du använda ett digitalt verktyg som mindmeister.com eller coggle.it.
Skriv i cirklar, staplar eller hur du vill. Du kan dela upp dem i olika grupper såsom tex familj och släkt, vänner och bekanta, universitet/folkhögskolevänner, lärare, barndoms-, grundskole- och gymnasievänner, ekonomer/revisorer, konsulter, inspirerande föredragshållare du mött, nuvarande och f.d. arbetskamrater, myndighetspersoner.

Tänk också på att även reflektera över olika nätverksarenor som du har såsom föreningar, organisationer, projektgrupper. Det kan även vara sådana som du känner till, som du idag inte har en direktkontakt med men som skulle kunna vara aktuella för dig.

Du kommer troligtvis att märka att du känner eller känner till en hel del människor, grupper och sammanhang och att de har mycket att erbjuda. Reflektera också på samma gång över vad du skulle kunna vara för tillgång för dem.

Inlämningsform: När du skapat din nätverkskarta lägger du ut den i sin helhet eller i sammanfattad form i forumet. Lägg även till en reflektion över arbetet med kartan. Du kan välja hur du presenterar arbetet med din karta – genom ett foto, en ritad bild, i skriftlig form, video eller annan form.

Inlämningsdatum: 24 oktober i kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2022-2023/forum/topic/uppgift-mitt-natverk/

Feedback: Till denna uppgift har vi inte organiserade kommentarer till varandra men vi uppmanar dig att läsa/titta igenom dina kurskamraters kartor för att se vad du kan inspireras av. Kanske finns det kontakter där som du behöver eller så har du någon kontakt som skulle passa på andras kartor? Har du några andra reflektioner eller kommentarer?

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.