v 35 Uppstart – välkommen ombord

Nu startar vi upp Samhällsentreprenör fördjupning – välkommen!

Vi ser fram emot att få jobba kring spännande teman tillsammans med er under året, och att få lära känna era idéer närmre!

Den här veckan börjar vi med lyssning och läsning att reflektera utifrån, samt två inledande uppgifter som du läser mer om nedan: Din presentation & Kursplanering: Förväntningar & förslag. Vi (August & Lone) kommer även att ta kontakt med dig för att hitta tid för samtal.
På torsdag bjuder vi också in till ett samtal online:

Incheckning online via Zoom (frivilligt): Torsdag 31 aug kl 12:30-13:15.
Välkommen ombord! Som ett första tillfälle att säga hej till varandra bjuder vi in till ett (frivilligt) samtal online via Zoom, torsdag 31 augusti. Välkommen online om du har möjlighet!
Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87309992019?pwd=SVRYbG14ZkpGbWRCRGhhcG5IN21wQT09
Testa Zoom i förväg: https://zoom.us/test

Om kursplattformen: Vi hoppas kursplattformen ska fungera bra för vårt gemensamma lärande. De deltagare som läste kursen föregående år ligger fortfarande kvar som registrerade, och även en del material och inlägg. Skriv gärna i forumet eller kontakta August/Lone direkt om du har frågor kring plattformen. Vi rekommenderar att du använder en dator när du besöker kursplattformen.

Kursplattformen, några första steg:

 1. För att ladda upp en bild till din profil går du in på Profil → Byt profilbild.
  Integritet: Profilbilden visas i huvudsak endast på sidor för inloggade deltagare. Om du kommenterar sidor som är publikt tillgängliga, till exempel kursens veckoteman, används profilbilden (miniatyr) även där.
 2. Kursforum för tankar, frågor och uppgifter hittar du här
 3. Kalendarium med tips på evenemang. Vi fyller på löpande med tips på evenemang som ser spännande ut med koppling till samhällsentreprenörskap, kika och tipsa gärna!
 4. Praktisk info, till exempel om att söka studiemedel, finns här →
 5. Här har vi sammanställt några tips om studieteknik och personlig arbetsmiljö.

Uppgift: Din presentation

För att vi som ska följas åt i denna kurs ska lära känna varandra lite ber vi dig att göra en kort presentation i kursforumet senast måndag 4 september. Du kan till exempel ta hjälp av dessa frågor i din presentation:

 • Var bor du / var är du verksam?
 • Har du läst “grundåret” Samhällsentreprenör på Glokala? Isåfall när?
 • Vilken är din bakgrund, t.ex. i tidigare projekt/engagemang?
 • Vad är du engagerad i? Beskriv ett eller flera initiativ/verksamheter som du är involverad i.
 • Vilka kompetenser vill du dela med dig av? Vad kan man fråga dig om?
 • Finns det något som du är i behov av eller söker efter (kontakter, kompetenser)?
 • Ev länk till hemsida / blogg / sociala medier?

Lägg din presentation som ett svar i denna tråd i kursforumet (inloggad) →


Uppgift: Kursplanering – förväntningar & förslag

I kursen är tanken att kunna gräva djupare inom olika områden och kompetenser som är aktuella och angelägna för dig, i relation till den idé eller initiativ du vill utveckla. Vi vill därför att du beskriver något om dina förväntningar på kursåret, och vill gärna få dina förslag på teman och frågor som du vill lära dig mer om.

Vi har gjort en kursplanering utifrån vad deltagare tidigare år har önskat och behov vi har märkt av, men även med intryck från intervjuer med er inför kursen. Se den som ett utkast som du har möjlighet att påverka och utveckla. Det finns teman på förslag för många av veckorna – men det finns också luckor där vi kan plocka in nya teman, och det går att ändra om i planeringen.

 1. Hur ser dina förväntningar ut på kursen? Vilka frågor vill du undersöka i kursen?
 2. Titta igenom kursplaneringen – finns de frågor och teman som du vill utforska representerade i kursplaneringen? Finns det teman du vill föreslå att lägga till?
 3. Finns det exempel eller erfarenheter som du skulle vilja dela med dig av under kursen?
 4. Har du förslag på material att studera? (Böcker, artiklar, filmer t.ex….)

Dela med dig av dina tankar och funderingar kring detta i kursforumet. Känn dig fri att skriva kortare eller längre!

Tråd i kursforumet →

Deadline: 11 september

Efter detta bearbetar vi kursplaneringen.

Se kursplaneringen “Kursöversikt 2023-2024” →


Lyssning & läsning i starten! Vad utmärker en samhällsentreprenör?

Vi inleder med att lyssna på ett poddsamtal och att läsa en kort artikel, och funderar på vad samtalet och tankegångarna i artikeln kan säga oss om samhällsentreprenörskap?

Lyssna: Balqis Khattab, Möllans Basement (podden Engagemanget)

I ett samtal berättar Balqis Lamis Khattab utifrån sin erfarenhet som drivande bakom Möllans Basement i Malmö, hon är även tidigare kursdeltagare (!). Intervjuar gör Tom Roodro, tidigare i Malmö stad – sedan nyligen på Mötesplats Social Innovation.

“I början av föreningens historia fick Balqis ofta höra att de var “en rolig arbetsförmedling”…med öppettider från 17-05. Kanske inte helt rättvisande, men det är fortfarande så att det inte är helt lätt att placera in organisationen i de traditionella facken. Det är en mötesplats, men inte bara en fritidsgård, utan också en plats där unga Malmöbor kan utvecklas från sina egna premisser.”


Läs: Artikel, “De motvilliga entreprenörerna i Hultsfred”

Kan man vara entreprenör utan att vilja kalla sig det? I den här artikeln presenterar Mats Trondman (kultursociolog) tankegångar utifrån intervjuer med drivande bakom Hultsfredsfestivalen. Ett entreprenörskap med kärleken till musiken och till platsen Hultsfred, som drivkraft!

Ladda ner artikeln som pdf via kursforumet →

S. 42-25, Tidskriften Kurage #48/2023.


När du har lyssnat & läst: Skriv eller spela in (ljud/video) en kortare reflektion med några av dina tankar, och dela den i kursforumet.

Tidsram för diskussionen/reflektioner: I första hand under kursens inledande vecka, eller kommande vecka om du inte hinner med (28 aug – 10 sep).

Frågor för reflektion & diskussion, förslag:

 • Vad reagerar du på när du lyssnar på samtalet och läser artikeln?
 • Vad utmärker en samhällsentreprenör?
  I de personliga erfarenheter som lyfts fram i samtalet, vilka aspekter tycker du är kännetecknande för en samhällsentreprenör?
  I artikelns tankegångar kring aktörerna bakom Hultsfredsfestivalen, hur ser du på idéerna om entreprenörskap som presenteras?

Länk till tråd i kursforumet →

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.