v 37 Aktuella perspektiv – AI och social innovation

Den här veckan delar vi lite valfritt material att ta del av kring det högaktuella ämnet AI. Fritt att ta del av det du vill, alltså!

Kursplanering – uppföljning, bearbetning

Samtal online via Zoom (frivilligt): fredag 15 sept kl 12:30 – 13:15
Zoom-länk: https://us02web.zoom.us/j/87309992019?pwd=SVRYbG14ZkpGbWRCRGhhcG5IN21wQT09
Vi (August & Lone) bearbetar kursplaneringen utifrån de svar och förslag ni har skrivit i forumet, och presenterar på fredag i ett kortare samtal online. Det är också ännu ett tillfälle att säga hej till varandra ni som kan vara med!

#Valbar fördjupning 1: Social innovation <3 artificiell intelligens?

Vårens många lanseringar av AI-tjänster har väckt både nyfikenhet, oro och flitig debatt. Denna veckan får vi möjlighet att läsa, lyssna och reflektera kring vad AI kan ha för betydelse för samhällsutvecklingen i ett samhällsentreprenörs-perspektiv.

2021 tog nätverket Nysta fram ett förslag till ett “AI-manifest för det civila samhället“. I texten lyfts några olika områden inom vilka man tänker sig kunna dra nytta av AI, men också de risker som finns. Som förslag på delar av ett manifest lyfts följande punkter:

 • Rättvis design: Säkra att AI:s algoritmer skapas med balanserad och objektiv
  data som inte riskerar leda till att partiska beslut fattas.
 • Människan bakom ratten: Säkra transparensen och att människor alltid har en
  del i skapandet av AI:s beslutssystem.
 • Algoritmisk läskunnighet: Säkra att medborgare är medvetna om sina
  rättigheter då det gäller datadelning samt att de förstår konsekvenserna av att
  dela personlig data med företag och myndigheter.
 • Ekosystem för att skynda på utvecklingen: Säkra tillgång till talanger inom
  AI genom samarbete mellan forskning, företag och startups.
 • Gynnsam marknad för etablering: Skapa bra investeringsklimat och policyer
  så att nya AI-bolag kan etablera sig i Sverige som en testmiljö.

I en studie från Humboltuniversitetet intervjuas 15 europeiska samhällsentreprenörer från skilda verksamhetsområden om hur de använder AI i sitt arbete. En av dem – för att nämna ett exempel – använder bildigenkänning för att hjälpa jordbrukare hitta orsaker till skador på plantor. Så hur kan AI användas för “the greater good of society”? I studien kartlades både möjligheter och risker, under rubrikerna som illustreras här nedan. Bland annat lyfts möjligheter att anpassa lösningar efter individuella behov, eller för att organisera sig horisontellt. I den här artikeln sammanfattas resultaten av studien.

–> Vill du använda AI i ditt projekt? Google har upprättat en fond för social innovation och AI. Här är ett exempel på en svensk innovatör som fått medel från fonden till sin idé – en tjänst som hjälper organisationer och företag att bokföra sina koldioxidutsläpp.

#Valbar fördjupning 2: AI i kapitalismens tidevarv

Det finns gott om farhågor kring AI. Kommer AI ta över våra jobb så att vi förlorar våra inkomster, lura oss på pengar med deep fake, eller kanske till och med utrota den mänskliga arten genom att ta över kärnvapensystemen? AI-forskare och -utvecklare runt om i världen har gått samman och krävt en paus i den snabba utvecklingen – så att vi som samhälle ska hinna ikapp med reflektioner, lagstiftning och begränsningar.

Men är det verkligen tekniken i sig som är problemet? Den frågan ställer sig journalisten Nathan J. Robinson i en artikel i tidningen The Jacobin. I ett annat politiskt och ekonomiskt system skulle vi kunna fira att AI tar över våra jobb – då skulle vi kunna göra det vi verkligen älskar medan maskinerna tjänar in vårt levebröd. Problemet med AI ligger i kapitalismen, argumenterar Robinson. Det är i händerna på privata företag som inte tjänar allas våra intressen – utan sina egna på bekostnad av andras – som tekniken blir farlig. Läs hela artikeln här: The Problem With AI Is the Problem With Capitalism.

#Valbar fördjupning 3: Ett bredare perspektiv på intelligens

Hos konstnären, teknikern och författaren James Bridle väcktes en central fråga i samband med att samhällets blickar riktades mot artificiell intelligens – nämligen frågan om vad intelligens egentligen är. Hur definierar vi begreppet, och vilka livsformer (eller tekniska former) anses intelligenta? Är mänsklig intelligens den enda att ta hänsyn till i frågan eller bör vi också lära oss av den intelligens vi upptäcker allt mer hos djur, växter och ekosystem?

Som valfri breddning i temat delar vi här ett samtal om ekologisk teknologi, AI och intelligens mellan journalisten Emmanuel Vaughan-Lee och författaren James Bridle, som skrivit boken Ways of Being: Animals, Plants, Machines: The Search for a Planetary Intelligence. Samtalet finns i textformat längre ner på sidan.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.