v 51 Inspiration: “Det är vi som äger” – sociala kooperativ

Påminnelse – utvärdering av hösten med kursen och avstämning: En utvärdering när vi närmar oss halvtid i kursen har skickats ut via mail – här är även direktlänken: https://forms.gle/8yHYFMZbpnoiYXkw9
Vi hoppas du vill bidra med dina tankar om kursen så här långt! Utvärderingen är anonym.

För inspiration och fördjupad förståelse tar vi den här veckan del av ett utdrag ur journalisten Fredrik Bergmans nyutgivna bok Det är vi som äger – En bok om sociala kooperativ (Verbal, 2023).

“Runt om i Europa finns det exempel på hur människor i utsatthet startar egna kooperativa företag för att själva lösa frågorna om arbete och försörjning. Den här boken handlar om den våg av företagande som för 30 år sedan uppstod i norra Italien, och som sedan spridits ut över Europa.

Strålkastarna riktas mot 21 sociala kooperativ som alla bygger på affärsidéer som visat sig fungera och skulle kunna spridas.

Journalisten Fredrik Bergman har själv arbetat i många år med de sociala kooperativen Macken och Street business.”

Vi har tidigare i höstas lyssnat på ett avsnitt ur podden “Firman och jag” om Frasses fulflyttar (temat v 40 Från idé till uppstart), där Fredrik Bergman intervjuar en av de drivande i den Malmöbaserade flyttfirman. I boken synliggörs många fler exempel på det som Fredrik Bergman benämner som sociala kooperativ. Några av exemplen hämtas från andra länder i Europa men de flesta av bokens exempel finns i Sverige.

I utdraget från boken får du ta del av:

⦿ Inledningskapitlet (s. 9-27) som ger en snabb introduktion till utvecklingen för sociala företag/kooperativ i Sverige. Vilka är fördelarna med den här typen av företag och varför ser vi inte fler av dem?

⦿ Kapitlet “Vi heter vad vi är – om A-lagets Allservice i Östersund” (s. 84-94). Finns även poddavsnitt att lyssna på som alternativ eller komplement, se nedan!

⦿ Avslutande kapitlet (s. 237-246) om några utmärkande drag utifrån exemplen i boken och de möjligheter som (trots allt) finns för att utveckla den här typen av företagande

Ladda ner utdraget via kursforumet

“Företagen i denna bok har valts utifrån intressanta affärsidéer och upplägg. För mig som skrivit känns de som förebilder allihop. Det har varit ett sant nöje att få möta dem. Så många företagshjältar, gräsrotskämpar, innovatörer, kooperatörer och inspiratörer. Det är ett roligt Sverige och Europa jag har fått lära känna.”

s. 26 Det är vi som äger

Frågor för egen reflektion

  • Vad reagerar du på och vilka tankar väcks när du läser?
  • I det inledande och avslutande kapitlet beskrivs utvecklingen och förutsättningarna för sociala kooperativ i Sverige. Hur stämmer beskrivningen med din bild? Vilka nya perspektiv på förutsättningarna får du genom läsningen?
  • På sida 25-26 punktas fördelar med sociala kooperativ. Håller du med om punkterna? Finns det fler som kunde läggas till?
  • På sida 238-243 nämns några “filosofiska beslut” som ett socialt kooperativ ställs inför, när det gäller exempelvis lön, demokratisk struktur, medlemskap och associationsform (juridisk organisationsform). Hur tycker du att resonemangen stämmer i jämförelse med perspektiv som har lyfts fram i andra kursmoment?

Alternativ eller komplement till kapitlet om A-lagets Allservice: Lyssna på “Kicki Ögren och A-laget” (Firman och jag)

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.