v 8 Inspiration: Kommunikation i sociala medier – aktuella perspektiv

Skärmklipp: AI-genererade hundvalpar leker i snö.

Hej!

Den här veckan finns det tid för att arbeta med uppgiften Kommunicera ditt initiativ, som valbar inspiration finns också material om sociala medier att ta del av.

Kommande måndag 26 februari har vi planerat in nästa gemensamma samtal online, då vi har möjlighet att ha ett särskilt fokus på frågor som är angelägna när det gäller kommunikation och att nå ut:
Måndag 26 feb: Samtal online (frivilligt) kl 12:30 – 13:30. Erfarenhetsutbyte kring kommunikation + projekt-/idéutveckling, feedback till varandra.
Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87309992019?pwd=SVRYbG14ZkpGbWRCRGhhcG5IN21wQT09

Valbar inspiration: Kommunikation i sociala medier – aktuella perspektiv

Under modulen “Nå ut” lyfter vi olika perspektiv på kommunikation. När det gäller sociala medier är en återkommande fråga hur vi når fram till de vi vill kommunicera med – beroende på vilket initiativ vi arbetar med är målgruppen kanske bredare eller mer nischad. Som det konstateras i den senaste årliga undersökningen “Svenskarna och internet” ligger sociala medier-användningen relativt stabil, med Youtube, Facebook och Instagram som de dominerande plattformarna. Men vilka/vilken plattformar som används i vardagen skiljer sig samtidigt mellan olika åldrar i befolkningen, något som synliggörs i tabellen nedan där det delas upp grovt mellan födda på 1900-talet respektive 2000-talet.

Från “Svenskarna och internet 2023” – se särskilt de ljusgula staplarna som är daglig användning:

Fråga: Vilka sociala nätverksplatser/sociala medier har du använt de senaste 12 månaderna?

Bland de födda på 1900-talet är det alltså fortsatt Facebook, Instagram och Youtube (i den ordningen) som används mest dagligen (mer detaljerad statistik här). Se gärna Internetstiftelsens presentation av årets undersökning som helhet, som har en bred folkbildande ansats med perspektiv på hur digitaliseringen i Sverige utvecklas: https://www.youtube.com/watch?v=qi8MitT6Hf4

Hur kommer utvecklingen se ut framöver under 2024? En spaning i ett poddsamtal är att användandet av Tiktok och Linkedin kommer växa, med kommentaren att det blir viktigare att använda video även på Linkedin (betydelsen av video är en “evighets”-spaning som det känns).

Aprop video, något som ruskade om internet häromdagen var OpenAI:s presentation av videogeneratorn Sora. Vad betyder den här nya nivån av genererat videoskapande? Youtube-tech-profilen Marques Brownlee är en av de som har varit snabb med att kommentera de bitvis väldigt snygga videosekvenserna (“AI Generated Videos Just Changed Forever”, 12 min):

Frågor för egen reflektion:
→ Hur ser din egen användning av sociala medier ut, hur har den förändrats över tid (exempelvis det senaste året)? Skiljer det sig i relation till den övergripande statistik som presenteras i Svenskarna och internet?
→ Om du använder sociala medier i de initiativ du arbetar med, märker du några förändringar i hur plattformarna fungerar och används? Hur har du (eventuellt) anpassat ditt arbete med sociala medier?
Reflektera själv och dela gärna tankar som kommentar här eller i forumet!

(Bild i inläggets topp kommer från Open AI / Sora, stillbild från genererat videoklipp med golden retriever-valpar som leker i snö.)

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.