v 39 Tema: Klimatkrisen & samhällsentreprenören + Uppgift: Mitt sammanhang
I veckans tema funderar vi på förhållningssätt till klimatkrisen, och vi presenterar också uppgiften Mitt sammanhang som kretsar kring din idé- och projektutveckling!
Aktuellt i kursen:
- Påminnelse: Bidra med dina tankar och förslag till kursplaneringen →
Helst senast 21 september – sedan bearbetar vi planeringen. - Boka in coachande samtal!
- Läsning under hösten. Meddela ditt val av bok eller material med en kommentar/meddelande/mail, senast måndag 28 september.
- Ta del av veckans tema och uppgiften Mitt sammanhang.
Uppgift: Mitt sammanhang
I denna uppgift väljer du ett av två spår – ett för dig som redan jobbar med en idé/projekt, det andra är för dig som ännu inte har en tydlig idé eller projekt. Syftet med båda spåren i uppgiften är att skapa en medvetenhet kring motivationen bakom det vi gör.
Läs hela beskrivningen för uppgiften →
Inlämning: 12 oktober i kursforumet.
Kursmodulen Mitt sammanhang startar den här veckan.
Period: 21 september – 1 november
Denna modul ger möjlighet att reflektera och studera de sammanhang som du befinner dig i och de idéer eller initiativ som du vill utveckla. Vilken är min drivkraft och vad är mina nästa steg? Vilken är min intention? Vilket nätverk har jag tillgång till och hur kan jag utöka det? Vad behöver jag för specifik kunskap och kontakter för att utveckla mina initiativ? Vilken form är den bästa för mitt projekt/initiativ? Hur kan jag få fler intresserade och involverade i det jag utvecklar?
Klimatkrisen & samhällsentreprenören – vilka vägar ska man gå?
År 2020 inleder det som har utnämnts till “Decade of Action” för att nå de globala målen – ett år då vi skulle börja accelerera arbetet för FN:s 17 hållbarhetsmål. Med pandemin har mycket istället vänts upp och ner, en hel del arbete har avstannat, samtidigt som det har skapats nya öppningar – som vi har tittat på en del i första kursveckorna. Om inte annat har de snabba förändringarna under pandemin visat att det går att anpassa hur vi lever.
Just den här veckan bjuder det internationella nätverket Fridays For Future in till en global aktionsdag för klimatet, efter en (pandemi)period med begränsade aktioner. Vi passar på att fundera över hur vi förhåller oss till klimatkrisen som samhällsentreprenörer. Är vi alla klimataktivister nu? Ska vi vara optimister eller cyniker? Mittemellan? Vad betyder en medvetenhet om klimatkrisen för de initiativ vi är med och utvecklar?
Tips: I Sverige planeras aktioner i många kommuner på fredag 25 september. Är din kommun med?
Lyssna: Greta Thunbergs sommarprat i P1
(Om du inte redan hört det!) I sitt sommarprat berättar Greta Thunberg bland annat om den strapatsfyllda resan tur och retur till USA med segelbåt, och ger en skarp bild av klimatkrisen.
“I år – 2020 – måste utsläppskurvan ha vänt brant nedåt, om vi fortfarande ska ha en liten chans att nå de mål som världens ledare kommit överens om, säger Greta Thunberg som avslutar programmet med orden.
‘Antingen överlever vi som civilisation, eller så gör vi det inte. Det räcker inte längre att göra allt vi kan. Vi måste nu göra det omöjliga. Och det är upp till dig och mig. För ingen annan kommer göra det åt oss.'”
Att läsa – en uppmaning inom civilsamhället: Vi måste utlysa internt klimatnödläge
Supermiljöbloggen, 18 september 2020: “Det räcker inte att vädja till regeringar och företag om att utlysa klimatnödläge. Med vår kampanj vill vi uppmana civilsamhället att påbörja klimatomställningen i den egna verksamheten, skriver fem civilsamhällesorganisationer i ett öppet brev.”
Frågor för reflektion och samtal
Vi reflekterar tillsammans utifrån veckans tema. Om du vill kan du använda dig av frågorna nedan som stöd i din reflektion.
- Är vi alla klimataktivister nu?
- Vad betyder en medvetenhet om klimatkrisen för de initiativ vi är med och utvecklar?
- Vilka tankar väcker Greta Thunbergs sommarprat?
- Vad tänker du om uppmaningen att utlysa internt klimatnödläge inom civilsamhället?
- Hur långt kommer vi med ny teknik och förändringar i vårt sätt att leva? Vad behöver vi som samhälle helt sluta med?
- Vilka andra frågor väcks hos dig när du funderar på temat?
—> Skriv ett kort inlägg med dina tankar och reaktioner. Länk till forumtråd för reflektioner: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2020-2021/forum/topic/reflektioner-v-39-klimatkrisen-samhallsentreprenoren/
Inspiration: Grannskapsträdgården Naturmolnet
I Glokalas kvarter har det under sommaren etablerats en grannskapsträdgård på en tomt som stött öde i lång tid. Växtvärket är aktören som koordinerar, med stöd från projektet Case Sofielund 2030.
Artikel i Sydsvenskan från invigningen (bakom betalvägg):
Ur artikeln: “På ett av de små träden hänger en persika – ännu inte mogen. Det finns också aprikosträd, sötmandelträd, granatäppelträd och fikonträd. Längst ner på marken finns kryddor – och fler är på gång.
– Jag har aldrig planterat förut, säger Elvin Stublla, medan han öser jord runt en liten planta.
Kan man äta det du planterar?
– Ja, vill du smaka? Man gör så där nyper av, säger han och visar på den lilla timjanplantan.”
Tips, fördjupning: En hållbar framtid – eller ingen alls (podd)
Ett lyssningstips om du är nyfiken på aktuell diskussion om politiska förslag för klimatomställningen är podden Pengar & Politik:s avsnitt “En hållbar framtid – eller ingen alls” från drygt två veckor tillbaka.
Eva Alfredsson (forskare på KTH) är gäst och en utgångspunkt är hennes och Mikael Malmaeus (miljöforskare på IVL Svenska miljöinstitutet) rapport “Hållbara investeringar – Hur mycket grön omställning har vi (inte) råd med?” (Arena idé).
Rätt mycket kretsar samtalet kring det stora behovet av stora offentliga hållbara investeringar både för klimatomställningen och för att stimulera “omstarten” av ekonomin.
+ Tips ikväll 22 september kl 19! Grön tillväxt – nödvändighet eller önsketänkande?
Webinar som arrangeras i samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Högskolan Dalarna: https://dalarna.naturskyddsforeningen.se/var-grona-ekonomi/gron-tillvaxt-mojlighet-eller-onsketankande/