v 37 Kursplanering, coachande samtal + Perspektiv – kris och nya möjligheter?

Videohälsning och kommentarer kring det som är aktuellt i kursen – August och Nils:

Uppgift: Kursplanering – förväntningar & förslag

I kursen är tanken att kunna gräva djupare inom olika områden och kompetenser som är aktuella och angelägna för dig, i relation till den idé eller initiativ du vill utveckla. Vi vill därför att du beskriver något om dina förväntningar på kursåret, och vill gärna få dina förslag på teman och frågor som du vill lära dig mer om.

Vi har gjort en kursplanering utifrån vad deltagare tidigare år har önskat och behov vi märkt av, men vi vill att du ser den som ett inspirerande förslag som du har möjlighet att påverka och utveckla. För hösten och första delen av våren finns teman på förslag för många av veckorna – men det finns också luckor där vi kan plocka in nya teman, och det går att ändra om i planeringen.

  1. Hur ser dina förväntningar ut på kursen? Vilka frågor vill du undersöka i kursen?
  2. Titta igenom kursplaneringen – finns de frågor och teman som du vill utforska representerade i kursplaneringen? Finns det teman du vill föreslå att lägga till?
  3. Finns det exempel eller erfarenheter som du skulle vilja dela med dig av under kursen?
  4. Har du förslag på material att studera? (Böcker, artiklar, filmer t.ex….)
  5. Vilka tankar har du om kursens arbetsformer? Skulle det t.ex. vara önskvärt att ha återkommande samtal gemensamt online?
  6. Skulle det vara önskvärt att ha en kommunikationskanal för löpande kontakt inom kursen vid sidan av kursplattformen och email, t.ex. WhatsApp, Slack, Messenger eller liknande? Om ja, vilken tjänst skulle du föredra, var finns du redan?

Dela med dig av dina tankar och funderingar kring detta i kursforumet. Känn dig fri att skriva kortare eller längre!

Tråd i kursforumet – klicka här för att komma dit (inloggad) →

Det går såklart också bra att maila oss med förslag och funderingar, men i första hand vill vi skapa en form av brainstorming på kursforumet som vi alla kan se och ta del av.

Deadline: 21 september

Efter detta kommer jag (August) och Nils att bearbeta kursplaneringen.

(Kursplaneringen “Kursöversikt 2020-2021” finns här: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/publikt/kursoversikt-2020-2021/)

Boka in coachande samtal

Under kursen erbjuder vi möjlighet till samtal cirka var sjätte vecka med någon av oss pedagoger. Samtalen kan genomföras på telefon, online (Zoom eller annan tjänst) eller live i Malmö/Landskrona, och vara upp till en timme. Läs mer här om möjligheten till samtal →

Samtalen är en möjlighet för dig att reflektera kring var du befinner dig just nu och vilka nästa steg du planerar i de projekt/initiativ som du utvecklar, eller det som är aktuellt för dig i livet. Samtalen kommer att utgå från det du upplever att du behöver stöd i.

Vi kommer att ta kontakt med er var och en för att hitta tillfälle för ett första samtal – så att vi bättre vet vad som är aktuellt för dig! Du kan också höra av dig direkt och boka in samtal, kontaktuppgifter till August och Nils finns under “Lärare”. Nils kommer framför allt ha möjlighet till samtal på onsdagar.


Perspektiv – kris och nya möjligheter? Om pandemin och samhällsutvecklingen.

Vi fortsätter på temat från den första kursveckan, med perspektiv på den tid vi lever i.

Att se: Kris och pandemi i perspektiv – samtal med Sverker Sörlin, Antje Jackelén och Björn Wiman.

Samtalet hölls online 21 augusti, arrangerat av Arena Idé. Samtalsledare är Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.

  • Vad reagerar du på när du lyssnar till samtalet?
  • Jämför gärna med artikeln från första kursveckan “How to see what the world is teaching us…”. Finns det gemensamma nämnare i artikeln och det som tas upp i samtalet?

Dela gärna tankar och funderingar – länk till kursforumet →

Om samtalet: “I boken Kris! Från Estonia till Corona sätter idéhistorikern Sverker Sörlin in coronakrisen i ett större sammanhang. Vår nära samtid är kantad av kriser: Estonia, tsunamin och nu coronapandemin. Men vi står också för mer djupgående moderna systemkriser, för demokratin och Europa, för finanskapitalismen och som ett genomgående och återkommande tema: klimatkrisen. Djupa kriser är ”avgörande”, de kan hjälpa oss att finna nya vägar.

Sverker Sörlin samtalar med ärkesbiskop Antje Jackelén och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

Antje Jackelén har skrivit förordet till Kris. Hon är också aktuell med boken Otålig i hoppet: Teologiska frågor i pandemins skugga. Coronaviruset har fått omvälvande konsekvenser. För oss som personer, samhälle och mänsklighet – och för kyrkan. I pandemins skugga väcks många teologiska frågor.

Björn Wiman har varit redaktör för boken Corona – 19 författare om krisen. Den består av texter som publicerats av författare under coronakrisen, det är ett viktigt tidsdokument som också visar på litteraturen kraft och central roll i en samhällskris.

Samtalsledare: Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen.”

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.